MENİSKÜS YARALANMALARI

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi, menisküs yaralanmaları olan hastaların tedavisinde zengin deneyime sahip fizyoterapistlere sahiptir. Fizyoterapistlerimiz, hedeflerinize, sakatlığınızın ciddiyetine ve kişisel seviyenize göre uyarlanmış bir fizik tedavi rutini oluşturmak için sizinle birlikte çalışacaktır. Amacımız, her hastanın normal aktivitelerine mümkün olduğunca çabuk ve güvenli bir şekilde dönmesine yardımcı olmaktır. Hepsinden iyisi, hastalarımız ihtiyaç duydukları tedaviyi kendi evlerinin rahatlığında alabilirler. İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin fizyoterapistleri evinize geliyor ve evde fizik tedavi uyguluyor.

Menisküs yaralanması nedir?

Menisküs, dizin her iki tarafı boyunca uzanan ve kaval kemiği ile uyluk kemiği arasında bir yastık görevi gören C şeklindeki iki kıkırdak parçasıdır. Diz kuvvetle bükülür veya döndürülürse, menisküs yırtılabilir ve bu da dizde hareket bozukluğu, şişme ve ağrıya neden olabilir. Dejeneratif durumlar da menisküs yaralanmasına neden olabilir veya katkıda bulunabilir. Yırtılmış veya gerilmiş bir menisküs için tedaviler değişiklik gösterir. Dinlenme ve buz bazen menisküsün kendi kendine iyileşmesi için yeterli olurken, bazı özellikle ciddi menisküs yaralanmaları cerrahi tedavi gerektirebilir. Genellikle, menisküs yaralanmalarında dinlenme ve özel fizik tedavi kombinasyonu hastanın tam olarak iyileşmesine yardımcı olabilir.

Menisküs yaralanması belirtileri

Menisküs yırtığı ani bir duruş veya darbe sonucu meydana geldiğinde, yırtık genellikle hemen ortaya çıkar, ancak belirtiler her zaman 24 saat sonrasına kadar ortaya çıkmaz. Şiddetli ağrı ve şişlik genellikle ilk ortaya çıkan belirtilerdir, bunu yürüme güçlüğü ve bacağı rahatça düzleştirmede zorluk izler. Menisküs yırtığı tekrarlanan stres veya dejeneratif bir durum nedeniyle gelişirse, ağrı genellikle zaman içinde menisküs boyunca kademeli olarak gelişecektir. Menisküs yırtıldığında, hasta aynı şekilde yürüme güçlüğü ve dizde şişlik veya sertlik yaşayacaktır. Menisküs yaralanmalarının en yaygın belirtileri şunlardır:

-Diz ağrısı, yürüme zorluğu,

-Dizde şişme veya sertlik.

 

Menisküs yaralanmalarına ne sebep olur?

Menisküs yaralanmaları neredeyse her zaman dizdeki ani bir darbe veya bükülmenin sonucudur. Bu nedenle futbol, voleybol gibi temas sporlarında yaygındır. Menisküs yırtıkları ayrıca ACL yırtığı gibi diğer diz yaralanmalarıyla eş zamanlı olarak ortaya çıkma eğilimindedir. Yaş da menisküs yaralanmaları için önemli bir risk faktörüdür. Menisküs yaşla birlikte zayıflama eğilimindedir, bu nedenle yaşlı bireylerin – özellikle 65 yaşın üzerindekilerin bu yaralanmaya maruz kalma olasılığı çok daha yüksektir. Tekrarlayan hareketler veya dejeneratif durumlar da menisküsün zamanla aşınmasına neden olarak onu daha fazla yaralanmaya yatkın hale getirebilir. Menisküs yaralanmalarının en yaygın nedenleri şunlardır: 

-Ani darbe

-Ani bükülme veya yön değiştirme

-Yaş

-Dejeneratif hastalıklar.

 

Menisküs yaralanmaları için fizik tedavi

Fizik tedavi, menisküs yaralanmaları için başvurulan bir tedavi yöntemidir. Hatta bazı kanıtlar, fizik tedaviye katılmanın birçok hastanın ameliyattan tamamen kurtulmasına yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. Bir fizyoterapist, hareket kabiliyetini güvenli bir şekilde geri kazandırırken ağrı ve şişliği kontrol etmek için çeşitli yöntemler ve tedaviler kullanabilir. Bir fizyoterapist hastaya özel bir plan oluşturacak olsa da, çoğu rutin genellikle hareket aralığı egzersizleri, kuadriseps güçlendirme egzersizleri, denge egzersizleri ve bisiklet gibi düşük etkili kardiyovasküler egzersizleri içerir.

MENİSKÜS ONARIMLARI

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin fizyoterapistleri, menisküs onarımı ameliyatından sonra iyileşmekte olan hastaların tedavisinde uzmanlaşmış yetenekli fizyoterapistler çalıştırmaktadır. Fizyoterapistlerimiz, operasyonunuzun başarısını garantilemeye yardımcı olmak amacıyla dizinizin hareketliliğini güvenli ve etkili bir şekilde geri kazanmanıza yardımcı olmak için çalışacaktır.

Hepsinden iyisi, uzman klinisyenlerimiz talep üzerine evde fizik tedavi hizmeti sağlar. Bu, hastaların ihtiyaç duydukları bakımı kendileri için en uygun yerde alabilecekleri anlamına gelir.

 

Menisküs onarımı nedir?

En yaygın diz yaralanmalarından biri olan menisküs yırtığı bazen sadece dinlenme, buz ve antiinflamatuar ilaçlarla çözülebilir. Ancak bu işe yaramadığında hastalar sıklıkla cerrahi onarıma ihtiyaç duyarlar.

Her dizde, kaval kemiği ile uyluk arasında yastık görevi gören C şeklinde kıkırdak parçaları olan iki menisküs bulunur. Menisküs yırtıldığında şiddetli ağrıya, sertliğe, şişmeye ve dizin ekstansiyonda zorlanmasına neden olur.

Menisküs onarımları bu semptomları hafifletmeye yardımcı olacaktır ve neyse ki bu prosedürler eskisine göre çok daha az invazivdir. Geçmişte menisküsün tamamı çıkarılıyordu. Artık cerrahlar, özellikle de yırtık nispeten küçükse, menisküsün sadece yırtık kısmını çıkarabiliyor.

Bununla birlikte, menisküs onarımı ameliyatlarının % 20 – 40’ı başarısız oluyor, bu da onarılan menisküsün gerektiği gibi iyileşmediği anlamına geliyor. Böyle bir durumda hastanın ikinci kez işlem yaptırması gerekecektir. Ameliyat sonrası rehabilitasyona uyum ile işlemin başarısı arasında güçlü bir ilişki vardır.

 

Hastalar neden menisküs onarımına ihtiyaç duyar?

Bazı menisküs onarımları ağrıya ve sertliğe neden olur ancak sonuçta dizin mekaniğini etkilemez. Bu vakalar, hafif fizik tedavi egzersizleri, dinlenme ve buzlanma gibi ameliyatsız tedavi seçeneklerine en iyi yanıt verme eğilimindedir.

Ancak menisküs yırtığı dizin mekaniğini etkilediğinde ameliyat en iyi seçenek olma eğilimindedir. Dizini bükemeyen, dizini tam olarak düzleştiremeyen veya dizinde patlama hissi yaşayan hastalar genellikle bu işlem için güçlü adaylardır.

Menisküs onarımının en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Dizini bükememek
  • Dizin tam olarak düzleştirilememesi
  • Dizde patlama veya tıklama hissi

 

Menisküs onarımı için fizik tedavi

Menisküs onarımı ameliyatından sonra rehabilitasyon yoğundur çünkü ameliyatın başarısını sağlamak için hayati önem taşır. Tipik olarak hastalar ameliyattan hemen sonra diz immobilizerine veya korseye yerleştirilir. Fizyoterapistleriyle yapacakları ilk şeylerden biri, daha fazla yaralanmayı önlemek için koltuk değneği ve destekle yürümeyi öğrenmek olacaktır.

Birkaç hafta sonra rehabilitasyon seansları için korseyi çıkarmak güvenli olacaktır. Bir fizyoterapist, hastanın dizini dikkatli bir şekilde bükme alıştırması yapmasına yardımcı olabilir, ancak bu noktada dizine ağırlık vermek hala güvenli değildir. Ameliyatın ilk birkaç ayından sonra hasta, ağırlığını dizine vererek yürüme pratiği yapabilirken, tam aktiviteye dönmek için genellikle üç ila dört ay yeterlidir.

 

Whatsapp