ROTATOR MANŞET İMPİNGEMENT
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi, rotator manşet impingementlerinden muzdarip hastaların tedavisinde uzmanlaşmış fizyoterapistlere sahiptir. Fizyoterapistlerimiz, durumlarının nedenini belirlemek ve omuz hareketini maksimum etkinlikle geri kazandırmak için tasarlanmış dinamik bir fizik tedavi rutini oluşturmak için her hastayla özel çalışacaktır. Hepsinden iyisi, İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar kendi evlerinin rahatlığında fizik tedavi alabilirler. Fizyoterapistlerimiz size gelir evde fizik tedavi uygularlar.
Rotator manşet impingement nedir?
Rotator manşet, omuz ekleminde bulunan ve omuzun düzgün hareket etmesini sağlayan bir grup kas ve tendon içerir. Rotator manşetteki tendonlardan biri hasar görürse, şişebilir ve omuz ekleminin kemikli üst kısmında sıkışabilir. Bu durumda kan akışı engellenerek tendonun yıpranmasına veya yırtılmasına neden olabilir. Rotator manşet sıkışması genellikle aşırı kullanımın bir sonucu olduğu için genç sporcularda ve yaşlı yetişkinlerde daha yaygın görülme eğilimindedir. Beyzbol veya softbol atıcıları gibi aynı omuz hareketini tekrar tekrar yapan sporcular özellikle yüksek risk altındadır. Yaşlı yetişkinler de genel aşınma ve yıpranma nedeniyle risk altındadır. Rotator manşet sıkışmaları genellikle evde dinlenme ve hafif onarıcı egzersizlerin bir kombinasyonu ile tedavi edilebilir, ancak özellikle şiddetli veya inatçı vakalarda ameliyat gerekebilir. Tedavi edilmezse, ciddi rotator manşet sıkışmaları yırtılmış tendonlara dönüşebilir.
Rotator manşet sıkışmasının belirtileri
Rotator manşet sıkışması olan hastalar genellikle kollarında sürekli ağrı hissederler. Ayrıca yukarıya veya arkaya doğru uzanmanın ya da omuza ağırlık vermenin zor olduğunu fark edebilirler. Tendon yırtılmışsa, hastalar kollarını hiç kaldıramadıklarını fark edebilirler. Daha ciddi vakalarda ise kol güçsüzlüğü gözlemlenebilir. Rotator manşet sıkışmasının semptomları genellikle geceleri kötüleşir, bu nedenle hastalar uyku güçlüğü çekebilirler. Rotator manşet sıkışmasının en yaygın semptomları şunlardır:
-Hafif, sürekli omuz ağrısı
-Kolunu başının üzerine veya geriye doğru kaldıramama
-Omuzda güçsüzlük.
Rotator manşet sıkışmasına ne sebep olur?
Rotator manşet sıkışması vakalarının büyük çoğunluğu aşırı kullanımdan kaynaklanır. Rotator manşetin tekrar tekrar kullanılması tendonların şişmesine ve sıkışmasına neden olabilir, bu nedenle belirli atletik aktiviteler ve meslekler bu yaralanma için yüksek risklidir. Güçlü omuz hareketleri gerektiren aktiviteler, rotator manşet sıkışması ile sık sık ilişkilendirilir. Ayrıca ağır kaldırma veya baş üstü kol hareketleri gerektiren meslekler de hastaları daha fazla risk altına sokabilir. Yaşlılık, çıkık gibi önceki omuz yaralanmaları gibi bir başka risk faktörüdür. Alışılmadık şekilli omuz kemiklerine sahip hastaların da bu yaralanmaya daha yatkın olduğu bilinmektedir. Rotator manşet sıkışmasının en yaygın nedenleri şunlardır:
-Belirli atletik aktiviteler
-Belirli tekrarlayan kol hareketleri gerektiren meslekler
-Önceki omuz yaralanmaları
-Yaşlılık.
Rotator manşet sıkışması için fizik tedavi
Rotator manşet sıkışması kendi başına ciddi bir yaralanma olabilir, ancak buna bağlı olarak gelişebilecek ikincil durumlar genellikle daha endişe vericidir. Bu nedenle, hastaların ve doktorların yaralanmayı mümkün olan en kısa sürede ele almaları önemlidir. Rotator manşet sıkışmasını tedavi etmek için genellikle fizik tedavi kullanılır. Lisanslı bir fizyoterapist, sıkışmaya neden olan hareketleri ve koşulları belirleyebilir, düzeltebilir ve önleyebilir. Bir fizyoterapist, her hasta için güvenli ve hızlı bir iyileşmeyi teşvik etmek üzere tasarlanmış kişiselleştirilmiş bir germe ve güçlendirme rutini geliştirecektir.