TENDİNİTLER

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin deneyimli fizyoterapist ekibi, tendinit ile ilişkili semptomların azaltılmasında uzmanlaşmıştır. Profesyonel bir pasif ve aktif tedavi programı ile tendinitli hastalar sevdikleri aktivitelere kısa sürede ve güvenli bir şekilde geri dönebilirler. Lisanslı Fizyoterapistlerimiz, özel hedeflerinize ve endişelerinize hitap eden bir terapi planı oluşturmak için sizinle birlikte çalışacaktır. İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar evlerinin konforunda tendinit tedavisi alabilirler.

Tendinit nedir?

Tendinit, vücuttaki herhangi bir tendonun iltihaplanması veya tahrişi olarak tanımlanır. Kasları kemiklere bağlayan kalın kordonlar olan tendonlar, tekrarlayan küçük darbelerle veya tek bir büyük darbeyle yaralanmış olabilir veya iltihaplanabilir. En sık etkilenen tendonlar dirsekte, başparmağın tabanında, omuzda, kalçada, dizde ve Aşil tendonunda bulunur. Tendinitten kaynaklanan ağrı ani ve şiddetli olabilir veya zaman içinde yavaş yavaş artabilir. Şiddetli vakalarda, hastalar etkilenen eklemde hareket kısıtlılığı yaşayabilir. Tendinit en sık 40 yaş üstü hastalarda görülmekle birlikte, özellikle sporcular olmak üzere herkes tendonların aşırı veya yanlış kullanımı sonucu bu rahatsızlığa yakalanabilir.

Tendinit belirtileri

Ağrı, hassasiyet ve hafif şişlik gibi tendinit semptomları genellikle tendonun kemiğe bağlandığı noktada ortaya çıkar. Birçok hasta, etkilenen uzuv veya eklemi hareket ettirdiklerinde bu ağrının arttığını fark eder. En ciddi vakalarda tendon koparak ameliyat gerektirebilir. Tendinit, vücudun farklı bölgelerini etkilediğinde farklı isimler alır. Örneğin tenisçi dirseği, golfçü dirseği, atıcı omzu, yüzücü omzu ve atlayıcı dizi, bunlara neden olabilecek belirli faaliyetlerle ilişkili tendinit formlarını ifade eder. Tendinitin en yaygın belirtileri şunlardır: 

-Etkilenen bölgede donukluk

-Ağrı

-Hassasiyet

-Hafif şişlik.

 

Tendinite ne sebep olur?

Tendonlar yaşla birlikte daha az esnek hale geldiğinden, tendinit vakalarının çoğu 40 yaşın üzerindeki hastalarda görülür. Bununla birlikte, tendinit için en büyük risk faktörü, tekrarlayan hareket içeren bir iş veya hobidir. Tendinitin ani bir yaralanmadan kaynaklanması mümkündür, ancak sık ve tekrarlayan hareketlerin bir sonucu olarak gelişmesi çok daha olasıdır. Tendinit, işleri garip pozisyonlar, baş üstü uzanma veya tekrarlayan hareketler içeren hastalarda ve beyzbol, basketbol, golf veya tenis oynayan hastalarda oldukça yaygındır. Tendinitin en yaygın nedenleri şunlardır: 

-Yaş (40 yaş üstü)

-Sık tekrarlayan hareketler gerektiren bir iş veya hobi

-Kötü spor formu veya yanlış teknik

-Tendona ani darbe veya yaralanma.

 

Tendinit için fizik tedavi

Tendinit için fizik tedavi önce ağrının giderilmesine ve daha sonra hareketin yeniden sağlanmasına odaklanır. Deneyimli bir fizyoterapist, tendinitle ilişkili ağrıyı azaltabilecek ve hastayı iyileşme yoluna sokabilecek aktivite değişiklikleri önererek başlayacaktır. Ardından, buz, ısı, bantlama, ateller ve manuel terapi eklemi gevşetmeye ve dokudaki değişimi uyarmaya yardımcı olabilir. Son olarak, bir fizyoterapist hastaya haftada yüzde 5 ila 10 oranında kademeli egzersiz ilerlemeleri konusunda rehberlik edebilir. Bu oranda, vücut aşırı yüklenmeden yanıt verecek ve güçlenecektir. Spesifik egzersizler etkilenen vücut bölümüne bağlı olacaktır.

Whatsapp