ARTROSKOPİK CERRAHİLER
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi, artroskopik cerrahilerden sonra iyileşen hastaların tedavisinde uzmanlaşmıştır. Uzmanlarımız, artroskopik ameliyatlardan sonra ağrıyı hafifletmek ve hareket kabiliyetini yeniden sağlamak için tasarlanmış tedavi programları geliştirmede uzmandır.
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar evlerinin konforunda fizik tedavi alabiliyor. Terapistlerimiz size gelir ve fizik tedaviyi evinizde uygular.
Artroskopik işlemler nelerdir?
“Artroskopi” kelimesi iki Yunanca kelimeden türemiştir: “arthro” veya eklem ve “skopein” veya “bakmak”. Birlikte artroskopik işlemin amacı olan “eklem içine bakmak” anlamına gelirler.
Artroskopi yapmak için ortopedi cerrahı deride bir kesi yapar ve içinde küçük bir aydınlatma sistemi ve mercek bulunan ince bir tüp yerleştirir. Bu cihazlar eklem içindeki yapıları aydınlatarak cerrahın sorunu görmesini, anlamasını ve onarmasını sağlar.
Eklem rahatsızlıklarının teşhisi genellikle fizik muayene ve röntgen ile başlasa da bazen soruna neyin sebep olduğunu tam olarak belirlemek için artroskopik bir prosedür de uygulamak gerekebilir. Tipik olarak artroskopi, eklem probleminin altında yatan nedenin iltihaplanma veya akut veya kronik yaralanma olduğunu ortaya çıkarır.
Artroskopik prosedürlerin olası komplikasyonları
Artroskopik prosedürler nispeten rutin olmasına rağmen komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Örneğin enfeksiyon, flebit, aşırı kanama veya şişme, aletin kırılması veya kan damarlarında veya sinirlerde hasar meydana gelebilir. Ancak artroskopik prosedürlerin yalnızca yüzde 1’inden azı komplikasyonla sonuçlanır.
Bununla birlikte, artroskopik bir işlem geçiren tüm hastaların iyileşmesi birkaç gün alacaktır. Prosedür, uygun şekilde temizlenmesi, giydirilmesi ve tedavi edilmesi gereken bir veya daha fazla küçük delici yara gerektirir. Ayrıca eklemin işlemden sonra iyileşmesi birkaç hafta veya daha uzun sürebilir.
Artroskopik prosedürlerin en sık görülen komplikasyonları şunlardır:
- Enfeksiyon
- Flebit
- Kanama veya şişlik
- Kan damarlarında veya sinirlerde hasar
Hastalar neden artroskopik işlemlere ihtiyaç duyar?
Ekleminde iltihaplanma, eklem yaralanması veya başka herhangi bir nedenden dolayı eklem ağrısı (özellikle açıklanamayan nedenler) olan hastalar, artroskopinin cerrahlarının rahatsızlıklarının nedenini belirlemesine ve uygun şekilde ele almasına yardımcı olacağını görebilirler.
Artroskopi herhangi bir eklemdeki çeşitli durumları teşhis edebilir ve tedavi edebilir, ancak çoğunlukla diz, omuz, dirsek, ayak bileği, kalça veya el bileğini tedavi etmek için kullanılır. En yaygın artroskopik prosedürler diz ve omuzu hedef alır.
Artroskopik prosedürlerin en yaygın nedenleri şunlardır:
- Dizde kıkırdak sorunları
- Dizde menisküs sorunları
- Omuzdaki rotator manşet onarımları
Artroskopik prosedürler için fizik tedavi
Artroskopik bir prosedürden sonra iyileşmek, dinlenme, esneklik egzersizleri ve kuvvet antrenmanı arasında dikkatli bir denge gerektirir. Hastaların, prosedürlerini takiben tüm eklem hareketlerini yeniden kazanmaya çalışmaları hayati önem taşımaktadır; Bunu güvenli ve etkili bir şekilde yapmanın en iyi yolu bir fizyoterapistle çalışmaktır.
Prosedürünüze bağlı olarak doktorunuz ameliyattan hemen sonra fizik tedaviye başlamanızı veya şişlik ve iltihabın inmesi için yaklaşık bir hafta kadar beklemenizi önerebilir. Fizik tedavi uygulamanızın ne zaman başladığına bakılmaksızın, fizypoterapistiniz ihtiyaçlarınıza ve durumunuza göre uyarlanmış hafif, istikrarlı, etkili egzersizler önerecektir.