LABRAL ONARIMLAR
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin fizyoterapistleri, hastaların labral onarım ameliyatından sonra iyileşmelerine yardımcı olma konusunda uzmanlaşmıştır. Fizyoterapistlerimiz hastaların güvenli, etkili ve hızlı bir şekilde eklemlerini yeniden kullanmalarına ve sevdikleri aktivitelere geri dönmelerine yardımcı olur.
Labral onarım nedir?
Labral onarım, omuzdaki “labrum” olarak da bilinen kıkırdak hasarını tersine çevirmeyi amaçlayan bir ameliyattır. Omuz yuvasına oturan üst kol kemiğinin üst kısmı, kemiğin güvenli bir şekilde yerleşmesine ve aynı zamanda yuva içinde kolayca hareket etmesine olanak tanıyan labrumla çevrelenmiştir.
Yırtık bir labrum aşırı ağrıya neden olabilir ve omuz hareketini büyük ölçüde engelleyebilir. Bu yaralanmalar beyzbol, tenis, futbol veya geniş omuz hareketi gerektiren diğer sporları oynayan sporcularda nispeten yaygındır. Yaşlanma labrumu kırılgan ve yaralanmaya açık hale getirebildiğinden yaşlı insanlarda da yaygındır. Neyse ki labral onarım ağrıyı hafifletmeye ve omuz hareketini düzeltmeye yardımcı olabilir.
Hastalar neden labral onarımlara ihtiyaç duyar?
Omuz labral yırtığı neredeyse her zaman aşırı tekrarlayan omuz hareketinin sonucudur. Aksi takdirde, doğrudan çarpma, ani çekme veya düşme gibi omuza gelen ani bir travmadan kaynaklanır. Ağır nesnelerin kaldırılması bazen labral yırtılmaya neden olabilir, bu nedenle halterciler yaralanmaya karşı hassastır.
Labral yırtıkları olan hastaların omuzda instabilite, büyük ölçüde azalmış hareket aralığı, omuzda sürtünme veya kilitlenme hissi ve ciddi ağrı yaşaması muhtemeldir. Omuzda labral yırtık varken kolu hareket ettirmek veya kullanmak hiç zor olabilir.
Labral onarımların en yaygın nedenleri şunlardır:
- Tekrarlayan hareketlerden dolayı kıkırdak yaralanması
- Ani darbe veya diğer travma nedeniyle omuz yaralanması
- Yaşa bağlı labral yırtık
Labral onarımlar için fizik tedavi
Omuz labral onarımı yapıldıktan hemen sonra hastaların omuzlarını hareketsiz tutmaları gerekecektir. Yaklaşık bir haftalık hareketsizlikten sonra hafif hareket açıklığı egzersizlerine başlamak güvenlidir. Bu süre zarfında yeniden yaralanmak kolay olduğundan, bunlar lisanslı bir fizyoterapistin yardımı ve yakın gözetimi altında yapılmalıdır.
Ameliyat sonrası üçüncü haftanın başında hastaların genellikle omuz döndürme ve el kavrama gibi basit egzersizlere başlaması önerilir. Tüm iyileşme süreci boyunca hastalar yürüme veya sabit bisiklet kullanma gibi hafif kardiyovasküler egzersizler yapabilirler.