BAŞ AĞRILARI

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin yetenekli fizyoterapistleri, baş ağrısı çeken hastaların tedavisinde uzmanlaşmıştır. Fizyoterapistlerimiz kronik baş ağrılarının zayıflatıcı etkilerini anlıyor ve hastaların yalnızca temel nedeni tespit etmelerine değil, aynı zamanda güçlendirici egzersizler, postüral eğitim ve yaşam tarzı değişiklikleriyle bu sorunu gidermelerine de yardımcı olabiliyor.

Baş ağrısı nedir?

Baş ağrıları, fiziksel rahatsızlıkların en yaygın nedenleri arasında yer alıyor; yaklaşık 10 kişiden 7’si her yıl en az bir baş ağrısı yaşıyor. Yaygınlığına rağmen baş ağrılarının tedavisi ve önlenmesi zor olabilir.

Bunun nedeni, çok sayıda baş ağrısı türünün ve hatta daha fazla potansiyel nedenin olmasıdır. Bazı baş ağrıları genel bir sorunun belirtileridir; diğerleri hem semptom hem de nedendir. En sık görülen baş ağrısı türleri migren, gerilim tipi baş ağrıları, küme baş ağrıları, sinüs baş ağrıları ve travma sonrası baş ağrılarıdır.

Tüm baş ağrıları baş, kafa derisi veya boyundaki ağrı ile karakterize edilir. Bazı durumlarda hastalar ayrıca ışığa ve sese karşı hassasiyet, görsel auralar, iştahsızlık veya ruh halinde değişiklikler yaşayabilir. Sebebe ve türüne bağlı olarak baş ağrıları birkaç dakikadan birkaç güne kadar sürebilir.

 

Baş ağrısı belirtileri

Herhangi bir baş ağrısının belirtileri bir türden diğerine değişecektir. Kadınlar arasında en sık görülen gerilim tipi baş ağrıları genellikle boyun ve omuzlarda sertliğe, donuk ve ağrılı ağrıya, kafa derisinde hassasiyete ve alında basınç hissine neden olur.

Küme baş ağrıları ise gözlerin arkasında yoğun, zonklayıcı bir ağrıya neden olur. Küme baş ağrıları genellikle hastanın uykuya dalmasından birkaç saat sonra ortaya çıkar ve yoğunluğu nedeniyle sıklıkla migrenle karıştırılır.

Migren, bulantı ve kusma belirtileriyle küme baş ağrılarından ayırt edilebilir. Migren belirtileri arasında kafada nabız gibi atan hisler, başın yalnızca bir tarafında ağrı ve ışığa ve sese karşı hassasiyet de yer alır. Migren o kadar ağrılı olabilir ki hastalar yataktan kalkmakta bile zorluk yaşayabilirler.

Baş ağrısının en sık görülen belirtileri şunlardır:

-Baş ve boyunda ağrı

-Boyun ve omuz sertliği

-Işığa ve sese duyarlılık

-Alında zonklama hissi

 

Baş ağrısına ne sebep olur?

Tüm baş ağrıları iki kategoriye ayrılabilir: birincil ve ikincil. Birincil baş ağrıları beyindeki, baş ve boyun kaslarındaki veya kafatasını çevreleyen sinirler ve kan damarlarındaki kimyasal aktiviteden kaynaklanır. Altta yatan bir durumdan kaynaklanmazlar.

Küme baş ağrıları, gerilim baş ağrıları ve migren birincil baş ağrılarının en sık görülen örnekleridir. Bu baş ağrıları altta yatan herhangi bir durumdan kaynaklanmasa da aslında dış faktörler tarafından tetiklenebilir. Yaygın tetikleyiciler arasında alkol, kurutulmuş et gibi belirli gıdalar, uyku eksikliği, kötü duruş, atlanan öğünler ve stres yer alır.

İkincil baş ağrıları bir veya daha fazla ayrı durumdan kaynaklanır. İkincil baş ağrıları, akşamdan kalmalık, dehidrasyon ve hatta diş problemleri gibi sinüs enfeksiyonunun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Hastanın anevrizması, sarsıntısı, beyin tümörü veya ensefaliti olması nedeniyle de ortaya çıkabilir.

 

 

Baş ağrısının en yaygın nedenleri şunlardır:

-Alkol

-Uyku eksikliği

-Stres

-Temel koşullar

 

Baş ağrılarında fizik tedavi

Baş ağrısı çeken hastalar fizik tedaviyi hemen uygulanabilir bir tedavi olarak düşünmese de aslında faydalı olabilir. Öncelikle birçok hasta baş ağrısının nedenini belirlemekte zorluk çeker. Lisanslı bir fizyoterapist, hastanın sağlık geçmişini sorarak ve duruşunu, gücünü, ağrı noktalarını ve hareket aralığını değerlendirerek baş ağrısının altında yatan nedeni belirlemesine yardımcı olabilir.

Fizyoterapist baş ağrısının altta yatan bir durumdan kaynaklandığını tespit ederse hastayı uygun bir tıp uzmanına yönlendirebilir. Gerilim baş ağrıları için, fizyoterapistler hastaların boyun hareketliliğini, gücünü ve duruşunu iyileştirmelerine yardımcı olabilir; bu da bunların sıklığını azaltabilecek önleyici tedbirlerdir.

Whatsapp