BOYUN YARALANMALARI
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin fizyoterapistleri boyun yaralanması geçiren hastaların tedavisinde deneyime sahip. Fizyoterapistlerimiz, hastanın boyundaki güç ve esnekliği güvenli bir şekilde artırmasına, stabiliteyi yeniden sağlamasına ve ağrıyı azaltmasına yardımcı olmak için her hastanın özel durumuna göre uyarlanmış fizik tedavi programları tasarlar.
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar boyun yaralanmaları için evlerinin konforunda fizik tedavi alabiliyor.
Boyun yaralanmaları nelerdir?
Boyun yaralanmaları ciddiyet, tip ve nedene göre büyük farklılıklar gösterir. Boyunda kaslar, kemikler, eklemler, tendonlar, bağlar ve sinirler bulunur; bunlardan herhangi biri hasar görürse veya yaralanırsa boyun ağrısına neden olabilir. Boyun, omurganın ve sinir sisteminin bir kısmını içerdiğinden, bazı boyun yaralanmaları vücudun diğer bölgelerinde de ağrı ve sakatlığa neden olabilir.
Boyun yaralanmaları genellikle aşırı kullanım veya travmadan kaynaklanır. Bilgisayar başında çok uzun süre oturmak gibi aşırı kullanım, gerginliğe, “çatırtıya” ve hatta omurilik fıtığına neden olabilir. Araba kazaları, ani darbeler ve düşmeler gibi travmatik olaylar burkulmalara, boyun yaralanmalarına, sinir kökü yaralanmalarına, çıkıklara veya kırıklara neden olabilir.
Boyun yaralanmaları belirtileri
Boyun yaralanmaları genel olarak iki gruba ayrılabilir: yumuşak doku yaralanmaları ve sinir veya omurilik yaralanmaları. Yumuşak doku yaralanmaları kasları, tendonları veya bağları etkiler ve en yaygın boyun yaralanması türüdür. Bunlar arasında esnekliği azaltabilen ve ağrıya neden olabilen “çatlaklar”, gerginlikler ve burkulmalar yer alır.
Sinir ve omurilik yaralanmaları yumuşak doku yaralanmalarından daha ciddi olma eğilimindedir; bunların çoğu, fıtıklaşmış diskler, “sokucular” ve “yanıcılar” da dahil olmak üzere, boyun travmasıyla ilişkili bozuklukların şemsiyesi altına girer. Bel fıtığı belirtileri arasında zayıflık, uyuşukluk veya elektrik çarpması hissi yer alır. İğneler ve yakıcılar, kendi kendine çözülmeden önce birkaç dakika süren batma hissine veya sıcaklık hissine neden olabilir.
Kırıklar, servikal çıkıklar ve omurilik yaralanmaları en ciddi boyun yaralanmalarını temsil eder. Kırık ve çıkıklar boyunda stabilite kaybına neden olabilir ve ameliyat gerektirebilir. Bir kırık veya çıkığın omuriliğe zarar vermesi sonucu ortaya çıkan omurilik yaralanmaları, felç veya ölümle sonuçlanabilir.
Boyun yaralanmalarının en yaygın belirtileri şunlardır:
-Ağrı
-Karıncalanma hissi
-Yanma hissi
-Zayıflık
-Uyuşma
Boyun yaralanmalarına ne sebep olur?
Boyun yaralanmaları aşırı kullanım, travma veya hastalıktan kaynaklanabilir. Aşırı kullanım yaralanmaları, kötü duruş, tekrarlayan boyun hareketleri, yüzüstü veya çok sert bir yastıkla uyumak, diş gıcırdatmak veya her gün ağır bir çanta taşımak gibi birçok şeyden kaynaklanabilir.
Boyun travmasına bağlı travmatik yaralanmalar genellikle araba kazaları veya temaslı sporlardan kaynaklanır. Futbolcular özellikle travmatik boyun yaralanmaları açısından yüksek risk altındadır. Artrit, enfeksiyon veya tümörler de dahil olmak üzere mevcut birçok durum boyunda ağrıya neden olabilir.
Boyun yaralanmalarının en yaygın nedenleri şunlardır:
-Spor yaralanmaları
-Araba kazaları
-Kötü duruş
-Kötü uyku pozisyonu
-Önceden var olan koşullar
Boyun yaralanmalarında fizik tedavi
Küçük boyun yaralanmaları dinlenmeyle kendiliğinden düzelebilir. Ancak bazen hastaların ağrıyı hafifletmeye yönelik teknikler geliştirmek için bir fizyoterapiste başvurmaları gerekebilir. Fizyoterapist, yaralanmanın nedenini ve ciddiyetini belirlemek için hastanın durumunun değerlendirmesini tamamlayarak başlayacaktır.
İlk değerlendirmenin ardından fizyoterapist, boynu germek ve güçlendirmek için kişiselleştirilmiş bir plan oluşturacaktır. Bu plan duruş eğitimi, hafif egzersizler, soğuk veya sıcak uygulama, masaj, servikal traksiyon ve/veya elektrik stimülasyonunu içerebilir. Bazı hastalara boyunluk takmaları da önerilebilir.