TORASİK OUTLET SENDROMU (TOS)

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nde torasik çıkış sendromlu hastaların tedavisinde oldukça deneyimli fizyoterapistler bulunmaktadır. Lisanslı fizyoterapistlerimiz, kanıtlanmış tekniklerden ve kişiselleştirilmiş egzersiz rutinlerinden yararlanarak, hareketliliğin yeniden sağlanmasına ve TOS ile ilişkili rahatsızlıkların azaltılmasına yardımcı olabilir. Fizyoterapistlerimiz torasik çıkış sendromunun türüne, nedenine ve ciddiyetine göre uyarlanmış bir plan oluşturmak için sizinle birlikte çalışacaktır.

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar torasik çıkış sendromu tedavisini evlerinin konforunda alabiliyorlar.

Torasik çıkış sendromu nedir?

Göğüs çıkışı, boynun alt kısmı ile üst göğüs arasında bir grup sinir ve kan damarının bulunduğu bir boşluktur. Torasik çıkış sendromu, o bölgedeki sinirler ve kan damarları sıkıştığında, tahriş olduğunda veya başka bir şekilde yaralandığında ortaya çıkan bir grup bozukluğu ifade eder.

Torasik çıkış sendromu (TOS), her yaştan ve cinsiyetten hastaları etkiler, ancak kadınları erkeklerden daha fazla etkileme olasılığı daha yüksektir. Yüzme ve voleybol gibi tekrarlayan kol hareketleri gerektiren aktivitelere katılan hastalarda bu durumun gelişme riski daha yüksektir. TOS semptomları, etkilenen bölgelerde uyuşukluk ve dolaşım bozukluğunu içerir, ancak her hasta semptomlarını farklı şekilde deneyimleyecektir.

Torasik çıkış sendromu belirtileri

Semptomların değişiklik gösterdiği birden fazla torasik çıkış sendromu türü vardır. Nörojenik torasik çıkış sendromu, omuzdaki kas hareketlerini ve duyuyu kontrol eden bir sinir ağı olan brakiyal pleksusun sıkışmasından kaynaklanır. Torasik çıkış sendromu vakalarının çoğu nörojeniktir, ancak bazıları vaskülerdir veya spesifik değildir.

Vasküler torasik çıkış sendromu, klavikula altında bulunan bir veya daha fazla damar veya arterin sıkıştırılmasıyla ortaya çıkarken, spesifik olmayan torasik çıkış sendromu, torasik çıkışta tanımlanamayan kronik ağrı ile karakterize edilir.

Nörojenik torasik çıkış sendromunun belirti ve semptomları arasında başparmaktaki kas kaybı, kollarda veya parmaklarda uyuşma veya karıncalanma, boyun, omuz veya eldeki ağrılar ve ağrılar ve kavramada zayıflama yer alır. Vasküler torasik çıkış sendromunun belirtileri arasında elde renk değişikliği veya renk kaybı, kol veya boyunda güçsüzlük, kol ağrısı ve şişmesi, parmaklarda soğukluk ve kolda nabızın zayıf olması veya hiç olmaması yer alır.

Torasik çıkış sendromunun en sık görülen semptomları şunlardır:

  • Kollarda veya parmaklarda uyuşma veya karıncalanma
  • Boyun, omuz veya kolda ağrı
  • Elde mavimsi renk veya renk eksikliği
  • Kol, boyun veya eldeki zayıflık

 

Torasik çıkış sendromuna ne sebep olur?

Torasik çıkış sendromu, torasik çıkış daralmasının doğrudan sonucudur. Köprücük kemiği ile göğsün üst kısmı arasındaki alan küçüldüğünde sinirleri sıkıştırabilir ve TOS’un başlamasına neden olabilir. Ancak sıkışmanın nedenini belirlemek zor veya imkansız olabilir.

TOS sıklıkla omuzların ve kolların aşırı kullanımından kaynaklanır. Yüzme, ağırlık kaldırma veya fırlatma gibi aktiviteler torasik çıkışın aşırı aşınmasına ve yıpranmasına neden olabilir. Araba kazaları ve diğer travmatik yaralanmalar, kötü duruş veya obezite de göğüs çıkışını sıkıştırabilir.

Torasik çıkış sendromunun en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Omuzların ve kolların aşırı kullanımı
  • Travmatik yaralanma
  • Obezite
  • Kötü duruş

 

Torasik çıkış sendromu için fizik tedavi

Torasik çıkış sendromundan muzdarip hastalar için sıklıkla fizik tedavi reçete edilir. Kişiselleştirilmiş bir fizik tedavi rejimi rahatsızlığı azaltmaya, hareketliliği ve işlevselliği artırmaya ve durumun daha da ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilir.

Torasik çıkış sendromu için kapsamlı bir fizik tedavi tedavi programı, esnekliği artırmak için esnemeleri, ağrıyı azaltmak için uygulamalı terapiyi, bölgeyi güçlendirmek için egzersizleri ve torasik çıkışta bulunan sinirlerin ve arterlerin sağlığını iyileştirmeye yönelik stratejiler üzerine eğitimi içerecektir.

TOS için yaygın olarak yapılan esnemeler arasında skalen esnemeler, pektoralis esnemeler ve torasik ekstansiyon egzersizleri bulunur. Güçlendirme egzersizleri arasında skapular sıkıştırmalar, kürek çekme egzersizleri ve orta tuzak egzersizleri bulunur.

Whatsapp