DİASTASİS REKTİ
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin, hamilelikten sonra diyastasis rektili hastaların tedavisinde uzmanlaşmış fizyoterapistleri bulunmaktadır. Etkili stratejiler ve kişiye özel egzersiz planıyla diyastasis rektili kadınlar bu durumu tamamen düzeltebilir ve sevdikleri aktivitelere ve hayata geri dönebilirler.
Hepsinden iyisi, İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar evlerinin rahatlığında diyastasis rektileri için fizik tedavi alabiliyorlar.
Diastazis rekti nedir?
Diastazis rekti aynı zamanda karın ayrılması olarak da bilinir. Sol ve sağ karın kasları arasındaki boşluğun 2,7 cm’den fazla ayrılması durumunda ortaya çıkar. Tipik olarak bu durum yalnızca hamile kadınlarda ve yenidoğanlarda, özellikle de prematüre yenidoğanlarda görülür.
Bu durum genellikle ağrılı veya yaşamı tehdit edici olmasa da kronik bel, pelvik veya kalça ağrısı, kabızlık ve idrar kaçırma gibi daha büyük komplikasyonlara yol açabilir. Ayrıca karın kaslarını zayıflattığı için ikinci gebelikleri daha da zorlaştırabilir.
Bu nedenle bu rahatsızlığı olan hastaların çoğu bunu düzeltmek ister. Neyse ki, bunu yapmak için asla geç değildir ve ameliyat gerektirmez, sadece kişiselleştirilmiş fizik tedavi rejimine sıkı sıkıya bağlı kalmak yeterlidir.
Diastazis rekti belirtileri
Diastazis rekti, karın kasları kasıldığında daha belirgin hale gelen, midede bir “poşet” veya şişkinlik ile karakterize edilir. Bu, kronik bel ağrısı, kötü duruş, kabızlık, idrar kaçırma ve şişkinlik gibi diğer semptomlara yol açabilir.
Ayrıca diyastazis rekti, karın kaslarının zayıflamasıyla sonuçlanma eğiliminde olduğundan sonraki gebelikleri daha da zorlaştırabilir.
Diyastazis rektinin en sık görülen semptomları şunlardır:
- Bel ağrısı
- Kalça ağrısı
- Kötü duruş
- Kabızlık
Diyastazis rektiye ne sebep olur?
Diyastazis rekti, genellikle hamileliğin bir sonucu olarak karın kaslarındaki aşırı basınçtan kaynaklanır. Hamilelik sırasında karın kasları ve çevresindeki bağ dokusu rahim tarafından gerilir. Aynı zamanda gevşeme ve östrojen gibi hamilelik hormonları kasları gevşeterek daha da esnemelerini sağlar.
Yeni doğan bebeklerde diyastazis rekti görüldüğünde bunun nedeni neredeyse her zaman erken doğmuş olmaları ve karın kaslarının tam olarak gelişmek için zamanının olmamasıdır. Bu vakaların çoğunda durum zamanla kendiliğinden düzelecektir.
Diyastaz rektisinin en yaygın nedenleri şunlardır:
- Gebelik
- Erken doğum
Diyastazis rekti için fizik tedavi
Diyastazis rektinin önde gelen tedavisi fizik tedavidir. Bireysel fizik tedavi rutinleri her hastaya göre uyarlanırken, tipik bir rejim postüral eğitim, esneme, destek ve eğitimi içerecektir.
Doğru duruş, hastaların merkez bölgelerini stabilize etmelerine ve daha fazla hasarı önlemelerine yardımcı olacağından, duruş eğitimi, diyastazis rektiyi iyileştirmenin en önemli bileşenlerinden biridir. Karın kaslarının dikkatli bir şekilde gerilmesi ve bel ile karın bölgesinin desteklenmesiyle birlikte, hastalar karın bölgelerini başarılı bir şekilde güçlendirebilir ve tam fonksiyonlarını yeniden kazanabilirler.