MULTİPLE SKLEROZ (MS)
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi, multipl sklerozdan muzdarip hastaları tedavi etmek için gerekli deneyime, uzmanlığa ve empatiye sahip fizyoterapistleri istihdam etmektedir. Lisanslı ve sertifikalı fizyoterapistlerimiz, hedeflerinize, semptomlarınıza ve programınıza uygun MS tedavi planları oluşturmak için kanıtlanmış teknikleri özel rutinlerle birleştirir.
En güzeli de İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar, evlerinin rahatlığında veya ihtiyaç duydukları her yerde istedikleri zaman fizik tedavi alabiliyorlar.
Multipl skleroz nedir?
Merkezi sinir sistemi, miyelin adı verilen yağlı bir maddeyle çevrelenen ve izole edilen beyin, omurilik ve optik sinirlerden oluşur. Multipl sklerozlu hastalarda anormal bir bağışıklık sistemi tepkisi, miyeline ve dolayısıyla sinir liflerine zarar veren iltihaplanmaya neden olur.
Bu hasar, merkezi sinir sisteminin vücudun geri kalanına gönderilen mesajları değiştirmesine veya hatta mesajlaşmayı tamamen durdurmasına neden olarak hastadan hastaya değişen bir takım nörolojik semptomlara neden olabilir. Yaygın semptomlar arasında yorgunluk, vücutta, yüzde veya ekstremitelerde uyuşma, baş dönmesi, ağrı, görme sorunları ve kas spazmları yer alır. En ağır vakalarda MS tamamen zayıflatıcıdır.
MS tedavi edilemez olsa da, kapsamlı bakım programları hastalığın seyrini yavaşlatmaya, MS ataklarını tedavi etmeye, semptomları yönetip azaltmaya ve hastaların günlük işleyişini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Multipl skleroz belirtileri
Hiçbir iki hasta aynı MS semptomlarını yaşamaz ve bazı hastalar kendi semptomlarının günden güne oldukça öngörülemez olduğunu görebilir. MS’in ilk belirtisi genellikle klinik olarak izole sendromdur (CIS), ekstremitelerde uyuşukluk veya karıncalanmaya ve bir veya her iki gözde ağrıya veya görme bozukluğuna neden olabilen 24 saatlik bir nörolojik semptom atağıdır.
BDT’den sonra hastalar tipik olarak miyelin hasarının devam etmesi sonucu ortaya çıkan birincil MS semptomlarını yaşarlar. En yaygın birincil MS semptomları arasında sık idrara çıkma ve kabızlık, koordinasyon eksikliği ve yürüme güçlüğü, baş dönmesi, duygusal değişiklikler, yorgunluk, göz sorunları, kas spazmları ve vajinal kuruluk veya erektil disfonksiyon gibi mesane ve bağırsak sorunları yer alır.
Birincil belirtilerin sonucunda ikincil ve üçüncül belirtiler ortaya çıkar. Bunlar arasında yorgunluk ve yürüme güçlüğü nedeniyle kas tonusunun kaybı, idrara çıkma sorunları nedeniyle mesane enfeksiyonları, duygusal sorunlar ve yaşam kalitesinde genel bir azalma yer alır.
Multipl sklerozun en sık görülen semptomları şunlardır:
-Tükenmişlik
-Kas spazmları
-Uyuşma veya karıncalanma
-Zayıflık
-Görüş problemleri
-Depresyon
Multipl sklerozun nedeni nedir?
MS’in kesin nedeni bilinmemektedir, ancak çeşitli risk faktörlerinin bu duruma katkıda bulunduğuna inanılmaktadır. Örneğin MS’in ekvatora uzak popülasyonlarda daha sık görüldüğü gösterilmiştir. Ayrıca düşük D vitamini düzeylerinin MS için bir risk faktörü olduğu belirlendi; bu da ekvatordan uzaktaki bölgelerin neden daha büyük risk altında olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir.
Ayrıca sigara kullanımı ve çocukluk çağı obezitesi gibi bazı davranışsal faktörlerin de hastalarda MS gelişme riskini arttırdığı görülmektedir. Ayrıca çocukluk çağındaki mononükleozun MS’in daha sonraki gelişimiyle bir bağlantısı olabileceğine inanılıyor. Genetik de rol oynayabilir. MS kalıtsal bir hastalık olmasa da, yani nesiller boyunca aktarılmadığı anlamına gelir; ancak yakın aile üyelerinden birinde bu hastalık varsa, bu durumun gelişme riski daha yüksektir.
Multipl sklerozun en yaygın nedenleri şunlardır:
-Coğrafya
-D vitamini eksikliği
-Mononükleoz
-Çocukluk çağı obezitesi
-Sigara içmek
-Genetik
Multipl skleroz için fizik tedavi
MS her hastayı farklı şekilde etkilediğinden ve semptomlar zamanla değişebildiğinden, fizyoterapist hastanın tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir tedavi planı uyarlamalı ve ayarlamalıdır. MS günlük yaşamın her yönünü etkileyen bir hastalık olduğundan, fizyoterapistin hastanın bakım ekibinin diğer üyeleriyle de iletişim kurması gerekir. Ancak MS için fizik tedavinin amacı aynı kalacaktır: hastanın daha yüksek bir yaşam kalitesine ulaşmasına ve bunu sürdürmesine yardımcı olmak.
Bir fizyoterapist, bir sağlık temel çizgisi oluşturmak ve hastanın özel hedeflerini anlamak için toplantı sonrasında bir ilk değerlendirme yapacaktır. Bu bilgiyle fizyoterapist, zaman içinde semptomları azaltmak ve işlevselliği iyileştirmek için esneme, ev egzersizleri, kontrollü pozisyon değişiklikleri ve enerji yönetimi tekniklerini içeren bir tedavi planı oluşturabilir.