BURSİT

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin fizyoterapistleri, her türlü bursitli hastada ağrıyı azaltma ve hareketliliği artırma konusunda uzmandır. Lisanslı fizyoterapistlerimiz, diz, omuz, kalça, topuk veya başka bir yerdeki bursitinizi hedefleyen ve hafifleten bir tedavi süreci oluşturmak için sizinle birlikte çalışacaktır.

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar, evlerinin konforunda bursit tedavisi alabilirler. Fizyoterapistlerimiz size gelir ve fizik tedaviyi evinize uygularlar.

Bursit nedir?

Bursa, eklemlerin etrafındaki kemikleri, tendonları ve kasları koruyan küçük, sıvı dolu keseciklerdir. Bursit, bu bursalardan biri veya daha fazlasının iltihaplandığı durumlarda ortaya çıkar ve genellikle sık tekrarlanan hareketler yapan eklemlerin çevresinde görülür, ancak ani yaralanmalar da bursite yol açabilir.

Bu durum en sık omuz, dirsek ve kalça çevresinde görülürken, diz veya topukta, hatta ayak başparmağının tabanında da ortaya çıkabilir. Birçok hasta bursitlerinin periyodik olarak alevlendiğini ve kendiliğinden geçtiğini fark eder, ancak fizik tedavi iyileşme sürecini hızlandırmaya ve nüksleri önlemeye yardımcı olabilir.

Bursit belirtileri

Bursit, etkilenen bölgede ağrı ve şişliğe neden olabilir, ancak ağrı genellikle kademeli olarak başlar ve hafiften ani ve şiddetliye kadar değişebilir. Bursada kalsiyum birikintileri varsa, ağrı daha yoğun olabilir. Nadir durumlarda, hastalar adeziv kapsülit veya donuk omuz olarak adlandırılan omuzda hareket kısıtlılığı yaşayabilirler.

Bursit, vücudun neredeyse her yerinde görülebileceğinden, semptomlar rahatsızlığın bulunduğu yere göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, prepatellar (diz) ve olekranon (dirsek) bursit kol veya bacağın bükülmesini zorlaştırabilir; trokanterik (kalça) ve retrokalkaneal (topuk) bursit yürüme zorluğuna neden olabilir ve trokanterik bursitli hastalar kalça üzerine yatmayı ağrılı bulabilir.

Bursitin en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Ağrı
  • Şişlik
  • Kızarıklık
  • Bursada kalınlaşma
  • Etkilenen eklemde sınırlı hareket.

Bursitin nedenleri nelerdir?

Bursit genellikle yaralanma veya aşırı kullanım sonucu ortaya çıksa da, farklı bursit türlerinin farklı nedenleri olabilir. Örneğin, diz bursiti genellikle sporla ilişkili yaralanmalardan veya dizin tekrar tekrar bükülmesinden kaynaklanır. Dirsek bursiti, dirseğin sert yüzeylere tekrar tekrar sürtülmesinden veya bir enfeksiyon veya darbe sonucunda oluşabilir.

Kalça bursiti, en yaygın formlardan biridir ve uzun süre kalça üzerinde yatma, yanlış duruş, artrit, enfeksiyon veya yaralanma gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Koşma, zıplama, yorucu egzersizlerden önce ısınmamanın yanı sıra topuğun arkasını çok sıkan ayakkabılar da topuk bursitine yol açabilir.

Bursitin en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Etkilenen eklemde aşırı kullanım
  • Etkilenen eklemde yaralanma
  • Spor veya egzersizle ilişkili yaralanmalar
  • Artrit.

Bursit için fizik tedavi

Fizik tedavinin hedefi, hastanın normal yaşamına ve aktivitelerine dönmesine yardımcı olmaktır. Bu aktiviteler ve bursitin şiddeti hastadan hastaya değiştiğinden, bir fizyoterapist her hastanın ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş bir germe ve güçlendirme programı geliştirecektir. Fizyoterapist daha sonra ağrıyı azaltmak, hareketi, gücü ve esnekliği artırmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için hastayla birlikte çalışacaktır.

Fizyoterapist ayrıca nüks riskini azaltmak için hastayla işbirliği yapacaktır. Bunun için fizyoterapist, bursanın gelecekte tekrar iltihaplanmasını önlemeye yönelik sağlıklı yaşam tarzı ve egzersiz alışkanlıkları önerebilir. Postüral eğitim ve günlük esneme hareketleri bu programın bir parçası olabilir.

Whatsapp