AYAK BİLEĞİ YARALANMALARI

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin fizyoterapistleri, her tür ve şiddette ayak bileği yaralanması yaşayan hastaları tedavi etme konusunda yılların deneyimine sahiptir. Lisanslı ve sertifikalı fizyoterapistlerimiz, hastanın ayak bileğindeki gücü, esnekliği ve hareketliliği güvenli, hızlı ve etkili bir şekilde geliştirmesine yardımcı olacak fizik tedavi planları oluşturmak için kanıtlanmış teknikleri kişiselleştirilmiş, özel rutinlerle birleştirirler.

Dolayısıyla, İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar ayak bileği yaralanmaları için evlerinin rahatlığında fizik tedavi alabilirler. Fizyoterapistlerimiz size gelir ve fizik tedavi, evde yapılır.

Ayak bileği yaralanmaları nelerdir?

Üç kemik – alt bacaktaki tibia ve fibula ile ayaktaki talus – ayak bileğinde birleşir, burada güçlü elastik bağlarla bir arada tutulur ve tendonlarla kaslara bağlanır. Ayak bileği yaralanmaları tipik olarak üç kategoriden birine girer: kırıklar (kemikler), burkulmalar (bağlar) ve gerilmeler (tendonlar ve kaslar); bunlar kemiğin, bağın veya tendonun yaralanmasına göre tanımlanır.

Ayak bileğindeki bir veya daha fazla kemik kırılabilir. Burkulma ise bağlar gerildiğinde ya da yırtıldığında ortaya çıkar. Ayak bileği gerilirse, uygun hareket aralığının ötesinde gerilmenin bir sonucu olarak kaslarda veya tendonlarda hasar meydana gelir. İncinmelerden ziyade kırıklar ve burkulmalar daha yaygın olma eğilimindedir.

Ayak bileği yaralanmaları belirtileri

İncinme, burkulma ve kırıkların belirtileri, özellikle yaralanma ilk meydana geldiğinde neredeyse aynı olabilir. Herhangi bir ayak bileği yaralanmasının ilk belirtileri genellikle ağrı ve etkilenen ayak bileğine ağırlık verme güçlüğüdür. Hastaların tam olarak ne tür bir ayak bileği yaralanması yaşadıklarını belirlemek için genellikle bir tıp uzmanına danışmaları gerekir.

Burkulma ve incinme, her ikisinin de çok farklı ciddiyet seviyelerine sahip olması bakımından benzerdir. Hafif burkulmalar, bir bağ aşırı gerildiğinde ortaya çıkar. Orta dereceli burkulmalar kısmi bir yırtılmadan kaynaklanır. Şiddetli burkulmalarda ise bağ tamamen yırtılır veya kemikten ayrılır. Hem orta hem de şiddetli burkulmalar ayak bileği eklemini dengesiz hale getirebilir ve tüm burkulma türleri ağrı, şişme, morarma ve iltihaplanmaya neden olabilir.

Hafif incinmeler (hafif burkulmalar gibi) aşırı gerilmeden kaynaklanır. Orta ve şiddetli incinmelerin her ikisi de kas fonksiyonunun kaybına neden olabilir. Orta dereceli bir incinmede kas veya tendon kısmen yırtılırken, şiddetli bir incinmede tamamen kopabilir. Herhangi bir incinme durumunda hastalar ağrı, kas spazmları, kas güçsüzlüğü, şişme ve iltihaplanma yaşayabilir.

Kırık ve çatlakları olan hastalar derhal tıbbi yardım almalıdır. Kırık bir kemik ayak bileğinde ağrıya ve dengesizliğe neden olurken (burkulma ve incinmelerde olduğu gibi), uyuşma, zayıf dolaşım veya kemik deformasyonuna da neden olabilir.

Ayak bileği yaralanmalarının en yaygın belirtileri şunlardır:

-Ayak bileğinde ağrı

-Ayak bileğinde zayıflık

-Şişme

-Çürük

-Kramp.

Ayak bileği yaralanmalarına ne sebep olur?

Hemen hemen her ayak bileği yaralanması, ayak bileği ekleminin normal sınırından çok fazla bükülmesi nedeniyle meydana gelir. Bu yaralanmaların yarısı spor aktivitelerinin sonucudur, ancak yüksek topuklu ayakkabılar veya düz olmayan bir zemin de suçlu olabilir. Ayak ve ayak bileği aniden doğal olmayan bir pozisyona zorlandığında, hasta ayak bileğini yaralama riski altındadır.

Ayak bileği yaralanmalarının diğer yaygın nedenleri arasında ayak bileğinin bükülmesi, döndürülmesi veya burkulması, takılma veya düşme, bir atlama veya adımdan sonra kötü bir iniş, araba veya bisiklet kazası gibi ani bir darbe yer alır.

Ayak bileği yaralanmalarının en yaygın nedenleri şunlardır:

-Spor yaralanmaları

-Ayak bileğinin burkulması

-Düz olmayan bir yüzeyde yürümek veya koşmak

-Ani darbe

-Güvenli olmayan ayakkabılar.

Ayak bileği yaralanmaları için fizik tedavi

Ayak bileği yaralanması yeniden yaralanma riskini %40 ila %70’e kadar artırabilir, bu nedenle ayak bileğini yaralayan hastaların eklemi esnetmek ve güçlendirmek ve yeniden yaralanma riskini azaltmak için bir fizyoterapistle çalışması önemlidir. Bir fizyoterapist tipik olarak ağırlık taşımayan egzersizlerle başlayacak, ayak bileği güçlendikçe ve iyileştikçe dirençli ve ağırlık taşıyan egzersizlere geçecektir.

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nde yaygın ağırlık taşımayan egzersizler arasında dorsifleksiyon (ayak bileğinin kaval kemiğine doğru bükülmesi), plantar fleksiyon (ayak parmağı ve ayak bileğinin aşağı bakması), inversiyon veya ayak bileğinin içe bakması ve eversiyon (ayak bileğinin dışa bakması) bulunmaktadır. Hasta bu egzersizlerde rahat ettiğinde, aynı veya benzer egzersizleri hafif bir direnç bandıyla yapmaya başlayabilir.

Whatsapp