BAĞ YARALANMALARI

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi, bağ yaralanmalarının tedavisinde yılların deneyimine sahip fizyoterapistlerle hizmet vermektedir. Fizyoterapistlerimiz, hedeflerinize, sakatlığınızın ciddiyetine ve mevcut seviyenize göre uyarlanmış bir fizik tedavi rutini oluşturmak için sizinle birlikte çalışacaktır. Amacınız nedir? Maksimum hız ve güvenlikle ayağa kalkarak sevdiğiniz aktivitelere geri dönmektir. Dahası, İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar, bir kliniğe gitmek zorunda kalmadan bağ yaralanmaları için fizik tedavi alabilirler. Fizyoterapistlerimiz, birinci sınıf tedaviyi evinizin konforunda sunmak için size gelir ve evde fizik tedavi uygularlar.

 

Bağ yaralanmaları nedir?

Bağlar, eklem hareketini sağlayan sert doku bantlarıdır. Ancak darbe veya aşırı kullanım nedeniyle bağ yaralanmaları meydana gelebilir, bu da hareket kabiliyetinin azalmasına ve şiddetli ağrıya neden olabilir. En sık yaralanan eklem bağları ayak bilekleri, dizler ve bileklerdir. Bir bağ gerildiğinde ancak yırtılmadığında buna burkulma denir. Ancak yırtıldığında, yaralanma daha ciddi hale gelir. Burkulma ve yırtıklar, genellikle bağların daha fazla stres altında kaldığı atletik aktiviteler sırasında meydana gelir. Fizik tedavi, burkulmalar ve yırtıklar için ilk tedavi seçeneğidir, ancak yırtıklar genellikle herhangi bir fizik tedaviye başlamadan önce ameliyat gerektirir.

Bağ yaralanması belirtileri

Bağ yaralanmaları I ila III arasında derecelendirilir. Derece I, bağın gerilmesi veya çok küçük bir yırtık olduğunda ve çok az veya hiç instabiliteye neden olmadığında ortaya çıkar. Derece II yaralanmalar daha ciddidir, ancak yine de tam yırtık değildir. Son olarak, III. derece yaralanmalar tamamen yırtılmış veya kopmuş bağlardır ve genellikle hiçbir ağırlığı destekleyemezler. Yaralanmanın ciddiyetine bağlı olarak, ağrı hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Çoğu hasta şişlik, iltihaplanma ve bazen morarma yaşar. Hastaların yaralanmış eklemi tercih etmeleri veya hatta yaralı eklemi tamamen hareket ettirememeleri yaygındır.

Bağ yaralanmalarına ne sebep olur?

Bağ yaralanmaları, ani bir darbe, durma veya bükülme nedeniyle meydana gelebilir, bu nedenle dizler, ayak bilekleri veya bileklerde daha fazla baskı uygulayan sporlar veya diğer aktiviteler sırasında sıklıkla meydana gelirler. Futbol, basketbol, jimnastik gibi sporlar daha yüksek risk altındadır. Ayrıca, kadınların bağ yırtılması açısından daha büyük risk altında olduğu görülmektedir. Hastalar, uygun olmayan ayakkabılar giyerek veya bakımsız veya uygun olmayan spor ekipmanları kullanarak kendilerini daha yüksek risk altına sokabilirler.

Bağ yaralanmaları için fizik tedavi

Bağ yaralanmaları ne kadar az şiddetli olursa olsun, sadece dinlenme ile tedavi edilemezler. Fizik tedavi ve ameliyat genellikle en çok önerilen tedavi seçenekleridir. Fizik tedavi, eklem hareketini iyileştirmeye, ağrıyı hafifletmeye ve bağda kalıcı hasarı önlemeye yardımcı olabilir. Fizik tedavi ayrıca hastaları ameliyattan sonra en iyi formuna getirebilir veya hatta ameliyattan tamamen kaçınmalarına yardımcı olabilir. Bir terapist muhtemelen hastanın özel durumuna ve kişisel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış tekniklerin bir karışımını kullanacaktır. Bağ yaralanmaları için fizik tedavi, ağrı kesici yöntemler, koordinasyon görevleri, kuvvet egzersizleri ve germe rutinlerinin bir kombinasyonunu içerir.

Whatsapp