BEL AĞRISI
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nde, bel ağrısı yaşayan hastaların tedavisinde uzun yıllara dayanan deneyime sahip fizyoterapistler çalışmaktadır. Lisanslı, sertifikalı fizyoterapistlerimiz, her hastanın benzersiz durumuna hitap eden fizik tedavi programları üretmek için kanıtlanmış teknikleri kişiye özel rutinlerle birleştirir.
En güzeli de İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar, evlerinin rahatlığında fizik tedavi alabiliyorlar.
Bel ağrısı nedir?
Bel ağrısı yetişkinler arasında inanılmaz derecede yaygın olsa da, kesin semptomlar ve nedenler hastadan hastaya büyük ölçüde değişir. Bazı hastalarda zamanla yavaş yavaş gelişen ve kötüleşen donuk, ağrılı bir ağrı yaşanabilirken, bazı hastalarda ise keskin ve ani bir ağrı yaşanabilir. Bel ağrısı genellikle kas gerginliğinin bir sonucudur; hasta ağır nesneleri kaldırdığında, büküldüğünde veya büküldüğünde veya çok uzun süre oturduğunda veya ayakta durduğunda ortaya çıkabilir; ancak bir takım başka potansiyel nedenler de vardır.
Bel ağrısı ayrıca sinir sıkışması, yaşa bağlı durumlar veya travmadan da kaynaklanabilir. Bel fıtığı, omurga darlığı, omurga artriti ve omurga tümörlerinin tümü bel ağrısına neden olabilir. Birçok hasta bel ağrısının buzlanma ve dinlenme gibi evde tedavilerle çözülebileceğini düşünmektedir ancak ağrı şiddetli ve kalıcıysa veya günlük aktiviteleri etkiliyorsa hastaların tıbbi yardım alması önerilir.
Alt sırt ağrısı belirtileri
Bel ağrısının semptomları, ağrının nedenine bağlı olarak hastadan hastaya büyük farklılıklar gösterir; aniden başlayabilir veya zamanla yavaş yavaş gelişen hafif bir ağrı olarak ortaya çıkabilir. Bel ağrısı da lokasyona göre değişiklik gösterebilir; Sol veya sağ alt sırtta tutulabilir, alt sırtın tamamına yayılabilir veya kalçalara ve alt ekstremitelere doğru ilerleyebilir.
Bel ağrısı genellikle başlangıç tipine ve ağrının süresine göre tanımlanır. Örneğin akut bel ağrısı aniden ortaya çıkar ancak yavaş yavaş azalır. Subakut bel ağrısı 6 hafta ile 3 ay arasında sürer. Kronik sırt ağrısı üç aydan fazla sürer, birinci basamak tedavilere yanıt vermez ve daha şiddetli olma eğilimindedir.
Bel ağrısının en sık görülen semptomları şunlardır:
-Donuk veya ağrılı hareket
-Batma, yanma ağrısı
-Kas spazmları
-Arkadaki gerginlik
-Dik durma veya yürüme zorluğu
Bel ağrısına ne sebep olur?
Bel ağrısı genellikle kas gerginliğinin veya yaralanmanın sonucudur; Ağır nesneleri kaldırırken en yaygın nedenlerden biri uygunsuz formdur. Aynı zamanda omurga kanseri, siyatik, artrit veya omurga enfeksiyonu gibi diğer durumların bir belirtisi de olabilir.
30 ila 50 yaş arasındaki hastaların bel ağrısı yaşama riski daha yüksektir. Emeklilik öncesi bu hasta demografisi, fiziksel olarak zorlu işlerde çalışabilir veya boş zamanlarında temas sporları yapabilir, ancak kemikleri ve kasları artık ergenlik çağındaki ve 20’li yaşlarındaki kadar güçlü değildir. Bu faktörlerin kombinasyonu, onları özellikle yaralanmaya veya zorlanmaya karşı duyarlı hale getirir.
Bel ağrısının en yaygın nedenleri şunlardır:
-Kas gerginliği
-Siyatik
-Omurga stenozu
-Bel fıtığı
-Anormal omurga eğriliği
Bel ağrısı için fizik tedavi
Bel ağrısı kalıcıysa ve günlük aktiviteleri etkiliyorsa hastaların tıbbi yardım alması ve çözüm olarak fizik tedaviyi düşünmesi önerilir. Lomber spinal stenoz da dahil olmak üzere bel ağrısına neden olan bazı durumlarda Fizik tedavinin çok daha düşük maliyetle ameliyat kadar işe yaradığı gösterilmiştir.
Bir fizyoterapistin, hastanın yaşadığı ağrının türünü anlamak için ilk değerlendirme yapması gerekecektir. Buradan terapist kişiselleştirilmiş bir tedavi planı oluşturur. Çoğu tedavi planı, ağrı giderme teknikleri, hedefe yönelik esneme hareketleri, güçlendirme egzersizleri ve duruş eğitiminin bir kombinasyonunu içerecektir.