ÇIKIK OMUZ
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi, omuz çıkığı olan hastaları tedavi etme konusunda yılların deneyimine sahip fizyoterapistlere sahiptir. Fizik tedavi uzmanlarımız, omuz eklemine güç ve hareket kazandıracak fizik tedavi programları tasarlayacaktır.
Hepsinden iyisi, İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar, evlerinin rahatlığında fizik tedavi alabilirler. Fizyoterapistlerimiz size gelir fizik tedaviyi evinizde uygular.
Omuz Çıkığı nedir?
Omuz, insan vücudundaki en hareketli eklem olduğu için çıkmaya karşı oldukça hassastır. Omuz yerinden çıktığında, üst kol kemiği (humerus) çanak şeklindeki yuvasından (glenoid) dışarı fırlar. Çıkık bir omuz gözle görülür şekilde deforme olur veya yerinden çıkar, bu nedenle bir hasta genellikle yaralanma meydana gelir gelmez omzunun çıktığını fark eder.
Çıkık omuzlar tam ya da kısmi olabilir. Subluksasyon olarak adlandırılan kısmi çıkık, humerusun üst kısmı yuvasından sadece kısmen çıktığında meydana gelir. Tam çıkık ise humerus başının yuvasından tamamen çıkması anlamına gelir. Her ikisi de oldukça ağrılıdır.
Omuz çıktıktan sonra hastalar kol kemiğini tekrar yerine oturtmaya çalışmamalıdır. Bu, eklemin yanı sıra onu çevreleyen kaslara, bağlara, sinirlere ve kan damarlarına zarar vererek daha fazla yaralanmaya neden olabilir. Bunun yerine, hastalar tıbbi yardım alana kadar yaralı omuza buz tutmalıdır. Tedavi gördükten sonra, çoğu hastanın tam hareket aralığını geri kazanmak için bir fizik tedavi programına girmesi gerekecektir.
Omuz Çıkığı Belirtileri
Omuz çıkığının en belirgin belirtileri ağrı ve gözle görülür omuz deformitesidir. Bir hasta yaralandıktan veya omuz eklemine aşırı güç uyguladıktan sonra omuz farklı bir şekilde görünüyorsa, omuzun yerinden çıkmış olması muhtemeldir.
Omuz çıkığı öne, arkaya veya aşağıya doğru olabilir. Omuz çıkığının türü ne olursa olsun hastaların uyuşma, şişme, güçsüzlük ve morarma yaşaması muhtemeldir. Bazı durumlarda, hastalar omuzdaki bağları yırtabilir, sinirlere zarar verebilir veya boyunda spazmlar yaşayabilir.
Omuz çıkığının en yaygın belirtileri şunlardır:
- Deformite
- Ağrı
- Şişme
- Morarma
- Zayıflık
- Uyuşukluk
Omuz Çıkığının Nedenleri
Omuz çıkığının en yaygın nedenleri spor yaralanmaları, kazalar, düşme ve humerusun yuvasından çıkmasına neden olabilen nöbetlerdir. Çıkık omuzlar neredeyse her zaman fiziksel travmanın bir sonucudur; sadece omuz ekleminin aşırı kullanımı nedeniyle oluşmazlar.
Omuz çıkığı riski en yüksek olan iki popülasyon genç erkekler ve yaşlı kadınlardır. Bunun nedeni, genç erkeklerin spor ve diğer fiziksel aktivitelere katılma olasılığının yüksek olması, yaşlı kadınların ise kemiklerinin daha kırılgan olması ve düşme olasılıklarının daha yüksek olmasıdır.
Omuz çıkığının en yaygın nedenleri şunlardır:
- Spor yaralanmaları
- Düşmeler
- Nöbetler
- Temas yaralanmaları
Çıkık Omuz İçin Fizik Tedavi
Omuz yerine yerleştirildikten sonra çoğu hastanın kolunu askıda tutması gerekecektir, ancak hareketsizlik nedeniyle omzun donmamasını sağlamak için genellikle hastaların hemen fizik tedavi egzersizlerine başlaması önerilir.
Çıkık bir omuz için fizik tedavi ağrıyı hafifletmeye, hareket aralığını geri kazanmaya, gücü artırmaya ve duruşu iyileştirmeye odaklanacaktır. Yaygın stratejiler arasında buz uygulaması, pasif hareket çalışması, elektrik stimülasyonu, hafif egzersizler ve postüral eğitim yer alır.