DEJENERATİF DİSK HASTALIĞI
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin deneyimli fizyoterapistleri, dejeneratif disk hastalığının tedavisinde uzmanlaşmıştır. Etkili ağrı yönetimi tekniklerinin yanı sıra kişiye özel egzersiz ve esneme planıyla dejeneratif disk hastalığı tamamen iyileşebilmektedir.
Hepsinden iyisi, İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar evlerinin rahatlığında dejeneratif disk hastalığı için fizik tedavi alabiliyor. Fizyoterapistlerimiz yanınıza geliyor ve gereken tüm tedavileri evde uyguluyorlar.
Dejeneratif disk hastalığı nedir?
Dejeneratif disk hastalığı, normal yaşlanma ve omurga dejenerasyonunun ağrıya neden olması durumunda ortaya çıkar. Omurga diskleri, omurganın omurları arasında amortisör görevi görür ve yaşla birlikte parçalanma eğilimi gösterirler. Omurga diskleri bozulduğunda herkes ağrı hissetmez, ancak yaşayan hastaların dejeneratif disk hastalığı olduğu kabul edilir.
Dejeneratif disk hastalığı olan hastaların sırtlarında veya boyunlarında keskin veya sürekli ağrı hissetmeleri muhtemeldir. Aşırı durumlarda, hastalar uzuvlarda uyuşma veya karıncalanma yaşayabilir. Dejeneratif disk hastalığı genellikle hafif ağrı kesici ilaçlarla tedavi edilir, ancak fizik tedavi de sıklıkla tavsiye edilir.
Dejeneratif disk hastalığı belirtileri
Dejeneratif disk hastalığı aslında bir hastalık değil, bazı hastaların doğal yaşlanma sürecinde yaşayabileceği ağrıyı ifade eden bir terim olduğundan, çok çeşitli semptomlar ve şiddet seviyeleri vardır. Bununla birlikte, hastalığın bazı belirtileri vardır.
Dejeneratif disk hastalığı olan hastaların otururken, eğilirken, kaldırırken veya bükülürken kötüleşen ağrı yaşaması muhtemeldir; bu ağrı, biraz yürüdükten veya ayakta durduktan sonra iyileşme eğilimindedir. Ağrı, bir süre kaybolmadan önce birkaç gün süren, girip çıkma eğilimindedir. Nadir durumlarda, hastalar uzuvlarda uyuşma veya karıncalanma veya bacak kaslarında güçsüzlük yaşayabilir.
Dejeneratif disk hastalığının en sık görülen semptomları şunlardır:
-Otururken ağrı
-Eğilirken, kaldırırken veya bükerken ağrı
-Ekstremitelerde uyuşma veya karıncalanma
Dejeneratif disk hastalığına ne sebep olur?
Yaş, dejeneratif disk hastalığının birincil nedenidir, çünkü omurilik disklerinin zamanla parçalanması doğaldır. Bununla birlikte, birkaç faktör, ağrıyı yaşayan ve yaşamayan hastaları ayırma eğilimindedir.
Birincisi, ağrı yaşayan hastaların disklerinde daha şiddetli kuruma yaşama olasılığı daha yüksektir. Omurga disklerinin doğumda yaklaşık yüzde 80’i sudur, ancak bu zamanla doğal olarak azalarak disklerin şoku absorbe etme yeteneğini azaltır. Daha fazla acı çeken insanlar genellikle daha fazla kuruluk da yaşarlar; ayrıca omurgaya baskı uygulayan veya omurga yaralanmasına neden olan faaliyetlere katılma eğilimindedirler.
Dejeneratif disk hastalığının en yaygın nedenleri şunlardır:
-Diskin kuruluğu
-Omurgaya stres yükleyen aktiviteler
-Yaralanma
Dejeneratif disk hastalığı için fizik tedavi
Dejeneratif disk hastalığı sırtı önemli ölçüde zayıflatabilir, bu nedenle çoğu fizik tedavi uygulaması bu zayıflığı telafi etmek için çevredeki kasları güçlendirmeye odaklanırken aynı zamanda omurgadaki ağrıyı da hedef alır. Ağrıyı hafifletmek için fizyoterapist sıcak ve soğuk terapiler, omurga traksiyonu veya derin doku masajı önerebilir.
Ek olarak, fizyoterapistiniz omurganıza daha iyi destek sağlamak için sırt, boyun ve göbek kaslarını esnetmeye ve güçlendirmeye yönelik egzersizler konusunda size rehberlik edecektir.