DENGE BOZUKLUKLARI

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi, denge bozukluğu olan hastaların tedavisinde uzmanlaşmış fizyoterapistler istihdam etmektedir. Fizyoterapistlerimiz, bu hastaların düşmeden yürüme becerilerine olan güvenlerini yeniden kazanmalarına ve keyif aldıkları aktivitelere hızlı ve güvenli bir şekilde geri dönmelerine yardımcı olabilir. İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar evde denge bozuklukları için fizik tedavi alabilirler. Fizyoterapistlerimiz size gelir ve evinizin konforunda fizik tedavi uygularlar.

 

Denge bozukluğu nedir?

“Denge bozukluğu” terimi, sık veya sürekli baş dönmesine veya dengesizliğe neden olan bir dizi durumu ifade eder. Altta yatan bazı sağlık koşulları, ilaçlar veya beyin ya da iç kulaktaki sorunların tümü denge bozukluklarına neden olabilir. Kişinin denge hissi beyin, gözler, kulaklar ve bacaklardaki kaslar arasındaki sinyallere dayanır. Bu sistemlerden herhangi biriyle ilgili bir sorun denge bozukluğuna neden olabilir, bu nedenle bazen bir denge bozukluğunun nedenini belirlemek (veya düzeltmek) çok zor olabilir. Denge bozuklukları, hastaya ve altta yatan nedene bağlı olarak farklı şekillerde kendini gösterir. Bazı hastalar uzun süreli, yoğun baş dönmesi yaşarken, diğerleri kısa süreli bayılma nöbetleri yaşayabilir.

 

Denge bozukluğu belirtileri

Denge bozukluğu olan hastalar genellikle odanın döndüğünü veya düşebileceklerini hissederler. Bu hisler hasta otururken, yatarken veya ayaktayken ortaya çıkabilir, ancak semptomlar başladığında ayakta olan hastalar bazen oturarak veya uzanarak biraz rahatlayabilirler. Denge bozukluklarının türü ve şiddeti çok çeşitli olduğundan, hiçbir hasta aynı semptomları göstermez. Bazı hastalar saatlerce süren zayıflatıcı baş dönmesi nöbetleri yaşarken, diğerleri sık ve kısa süreli sersemlik dönemleri yaşayabilir. Denge bozukluklarının en yaygın semptomları şunlardır: 

-Kas kuvvet kaybı

-Vertigo

-Baygınlık

-Denge kaybı

-Bulanık veya çift görme

-Karışıklık.

 

Denge bozukluklarına ne sebep olur?

Herhangi bir denge bozukluğunun kesin nedenini belirlemek zor olabilir, çünkü bunlar çok çeşitli koşullardan kaynaklanabilir. Genel olarak, altta yatan neden, bozukluğun en yaygın belirtisi veya semptomu ile ilgilidir. Örneğin, inatçı vertigosu olan hastalarda genellikle iç kulakta veya beyinde bir sorun vardır; bir iç kulak virüsü veya bir beyin sarsıntısı bu semptomu üretebilir. Öte yandan, sık sık baygınlık veya sersemlik nöbetleri geçiren hastalar, hipotansiyon veya kardiyovasküler hastalık gibi kan basıncını etkileyen altta yatan koşullara sahip olma eğilimindedir. Denge kaybı eklem, kas veya görme sorunlarına ya da belirli ilaçlara veya altta yatan koşullara bağlanabilir. Denge bozukluklarının en yaygın nedenleri şunlardır: 

-Kas zayıflığı

-İlaçlar

-Nörolojik durumlar

-İç kulakta yaralanma veya enfeksiyon

-Düşük kan basıncı

-Kardiyovasküler hastalık

-Eklem veya kas sorunları.

 

Denge bozuklukları için fizik tedavi

Lisanslı bir fizyoterapist tipik olarak hastalarla birlikte çalışarak kendi özel ihtiyaçları için tasarlanmış bir tedavi programı uygular. Çoğu denge bozukluğu fizik tedavi planı, temel yaşam tarzı değişikliklerinin yanı sıra hareketlilik, güçlendirme, esneklik ve dengeleme egzersizlerinin bir kombinasyonundan oluşur.

Whatsapp