DİSK HERNİASYONU/FITIKLAR
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin deneyimli fizyoterapistleri, bel fıtığı tedavisinde uzmandır. Lisanslı Fizyoterapistlerimiz aktif ve pasif tedavilerin bir kombinasyonu yoluyla semptomları iyileştirebilir, ağrıyı azaltabilir, daha fazla yaralanmayı önleyebilir ve hastaların normal yaşamlarına dönmelerine yardımcı olabilir.
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar evlerinin konforunda bel fıtığı tedavisinde fizik tedavi hizmeti alabiliyor.
Bel fıtığı nedir?
Omurgayı oluşturan kemikler (omurlar), vertebral diskler adı verilen küçük kıkırdak disklerle ayrılır ve yastıklanır. Yuvarlak, düz ve jöle benzeri bir iç malzemeyi çevreleyen sert bir dış katmandan oluşan vertebral diskler, esas olarak omurga için amortisör görevi görür. Bu disklerden biri fıtıklaştığında, jöle benzeri çekirdeğin bir parçası, genellikle bir yırtılma veya yırtılma yoluyla dış tabakadan omurilik kanalına doğru itilir.
Yer değiştiren disk parçası, omurilik sinirlerine baskı uygulayarak rahatsızlığa ve çoğu durumda şiddetli ağrıya neden olabilir. Bel fıtığı omurganın herhangi bir yerinde meydana gelse de bel fıtığı daha sık görülür.
Fıtıklaşmış disk belirtileri
Hastalar bazen bel fıtığı semptomlarını düzenli sırt ağrısıyla karıştırırlar. Ancak ikisini ayırt etmeye yardımcı olabilecek spesifik semptomlar vardır. Birincisi, bel fıtığı daha çok kalçanın hemen üzerindeki omurganın alt kısmında görülür ve ağrının bacakların arkasına doğru yayılmasına neden olabilir. İkincisi, bu semptomlar hasta aktif olduğunda, örneğin hasta öksürdüğünde veya hapşırdığında kötüleşme eğilimindedir.
Sırtın üst kısmında veya boyun bölgesinde yer alan fıtıklaşmış diskler farklı semptomlarla ortaya çıkar: omuzda veya kollarda ağrı, uyuşukluk veya karıncalanma, hasta hareket ettiğinde kolun daha da aşağısına doğru yayılıyormuş gibi görünebilir.
Fıtıklaşmış bir diskin en sık görülen semptomları şunlardır:
-Kol veya bacak ağrısı
-Uyuşma
-Karıncalanma
-Zayıflık
Bel fıtığı neden olur?
Disk herniasyonu tipik olarak yaşa bağlı aşınma ve yıpranmanın bir sonucudur. Yaşla birlikte omurilik diskleri su içeriğini kaybeder, bu da onları daha az esnek hale getirir ve yırtılmaya veya yırtılmaya daha yatkın hale getirir. Nadir durumlar dışında, bel fıtığı genellikle düşme veya sırta darbe gibi travmatik yaralanmalardan kaynaklanmaz. Daha sıklıkla yaşlanma ve/veya uygun olmayan biçimdeki ağır nesnelerin kaldırılmasından kaynaklanır.
Bel fıtığının en yaygın nedenleri şunlardır:
-Aşırı vücut ağırlığı
-Tekrarlayan kaldırma, çekme, itme veya bükme
-Fıtıklaşmış bir diskin gelişmesine genetik yatkınlık
-Yaşlanma
Bel fıtığı için fizik tedavi
Bel fıtığı olan hastalar için fizik tedavi hem anında ağrı giderme hem de uzun süreli yaralanma önleme olanağı sunar. Fıtıklaşmış disklere yönelik fizik tedavi programlarının çoğu, derin doku masajı, sıcak ve soğuk terapi, hidroterapi, elektriksel sinir stimülasyonu ve traksiyon dahil olmak üzere pasif tedavilerle başlar.
Aktif tedaviler fizik tedavi programının bir sonraki adımıdır. Pasif tedaviler azaltır ve önlerken, aktif tedaviler esnekliği ve gücü artırmaya yönelik tasarlanmıştır. Yaygın aktif tedaviler arasında çekirdek stabilizasyonu ve kas güçlendirme egzersizleri, esneme ve su aerobiği bulunur. Bu durum için genellikle ameliyat seçilmediğinden, fizik tedavi genellikle iyileşmede önemli bir rol oynar.