DONUK OMUZ (ADEZİV KAPSÜLİT)

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi, donuk omuzdan muzdarip hastaların tedavisinde uzmanlaşmış fizyoterapistlere sahiptir. Hastaların günlük aktivitelerine geri dönmelerine yardımcı olmaya odaklanan fizyoterapistlerimiz, her hastanın özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış tedavi planları tasarlar.

Peki, en iyi kısmı ne mi? İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin fizyoterapistleri sizi kendi evinizin rahatlığında tedavi edecektir. Donuk omuzdan muzdarip hastaların sadece kapıyı açmaları yeterlidir. Fizyoterapistlerimiz size gelir. Fizik tedavi, evde uygulanır.

Donuk Omuz  nedir?

“Adeziv kapsülit”, diğer adıyla “donuk omuz”, omuz ekleminde hareket eksikliği ile karakterizedir.

Durum kademeli olarak gelişir. İlk olarak, herhangi bir omuz hareketinin ağrıya neden olduğu bir ‘donma’ aşamasıyla başlar. Ardından, omuz sertleşirken ve hareket aralığı azalırken ağrının azaldığı ‘donmuş’ aşama gelir. Son olarak, ‘çözülme’ aşaması gerçekleşir ve hareket aralığı iyileşmeye başlar. Donuk omuz her zaman olmasa da tipik olarak kendiliğinden iyileşir.

Donuk omuz, omuz eklemini çevreleyen bağ dokusu kapsülünün kalınlaşıp sıkılaşarak hareket aralığını kısıtladığı durumda ortaya çıkar. Bu durum, diyabetli hastalarda veya bir yaralanma sonrasında omuzlarını bir süre hareketsiz bırakmak zorunda kalan hastalarda daha sık görülme eğilimindedir.

Donuk omuz belirtileri

Donuk omuz, omuz kapsülünün kalınlaşarak tam hareket açıklığını engellediği durumlarda ortaya çıkar. Kapsülün etrafında “yapışıklık” adı verilen kalın doku bantları gelişir ve birçok vakada hastalar eklemde sinovyal sıvı kaybı yaşarlar. Donuk omuzun birincil semptomları arasında şiddetli ağrı ve omuzda hareket kaybı yer alır.

Donuk omuz üç aşamada gelişir: donma, donma ve çözülme. Donma aşaması altı haftadan dokuz aya kadar sürebilir ve giderek artan ağrı ve azalan hareket açıklığı ile karakterizedir. Omuz “donduğunda” (tipik olarak dört ila altı ay süren bir dönem), hastalar ağrıdan daha fazla sertlik yaşama eğilimindedir ve günlük aktivitelerini gerçekleştirmekte zorlanabilirler. Son olarak, çözülme aşamasında altı ay ila iki yıl boyunca kademeli olarak normale dönüş görülür.

Donuk omuzun en yaygın semptomları şunlardır:

-Omuzda ağrı

-Omuzda sertlik

-Yardımla bile omuzu hareket ettirememe.

Donuk omuza ne sebep olur?

Donuk omuz, bir yaralanmanın (örneğin çıkık omuz) ardından omuzun hareketsiz kalmasından sonra ortaya çıkabilir. Diyabet de önemli bir risk faktörüdür ve donuk omuz vakaları diyabetik hastalarda daha şiddetli olma eğilimindedir.

Parkinson hastalığı, kalp hastalığı, hipotiroidizm ve hipertiroidizm gibi tıbbi durumlar da daha yüksek yapışkan kapsülit oranları ile ilişkilendirilmiştir, ancak kesin bağlantı belirsizdir.

Donuk omuzun en yaygın semptomları şunlardır:

-Diyabet

-Yaralanma sonrası omuzun hareketsizleştirilmesi

-Parkinson hastalığı

-Kalp hastalığı

Donuk omuz için fizik tedavi

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nde, donuk omuzdan muzdarip hastalar genellikle bir fizyoterapistin yardımına ihtiyaç duyar. Tedaviler hem ağrıyı hem de hareket açıklığını ele alır. Fizyoterapistler, konforu artırmak ve hareket açıklığını iyileştirmek için çeşitli terapötik yöntemler kullanabilirler.

Tedavi programı genellikle manuel terapi, pasif omuz hareket açıklığı egzersizleri ve daha aktif egzersizler ve direnç eğitimi verilmeden önce bazı temel esneme hareketleri ile başlar. Donuk omuz için fizik tedavinin nihai amacı, hastanın günlük yaşamının normal aktivitelerine ve taleplerine rahatça dönmesine yardımcı olmaktır.

Whatsapp