FEMOROASETABULAR İMPİNGEMENT (SIKIŞMA) FAİ
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi, femoroasetabular sıkışma hastalarının tedavisinde uzmanlaşmış fizyoterapistler istihdam etmektedir. Fizyoterapistlerimiz, hastaların kalça rahatsızlıkları ile yaşama uyum sağlamalarına yardımcı olarak, sevdikleri aktivitelere mümkün olduğunca az ağrı ile katılmalarını sağlamak için tasarlanmış germe ve güçlendirme rutinleri oluşturur.
En iyi kısmı mı? İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi fizyoterapistleri size gelir fizik tedavi, evinizde uygulanır.
Femoroasetabular Sıkışma Nedir?
Kalça, asetabulum (büyük pelvik kemiğin bir parçası) ve femur başından (uyluk kemiğinin üst ucu) oluşan bir top ve soket eklemidir. Tipik olarak, kıkırdak hem topun hem de yuvanın yüzeyini kaplayarak kemiklerin birbiri üzerinde kolayca ve minimum sürtünmeyle kaymasını sağlayan pürüzsüz bir yüzey oluşturur.
Femoroasetabular sıkışma (FAI) olan hastalarda, asetabulum veya femur başı (veya her ikisi) etrafında spur adı verilen kemik büyümeleri gelişerek bu yumuşak kayma hareketini engeller. Zamanla eklemdeki sürtünme kıkırdağın parçalanmasına neden olarak osteoartritle sonuçlanabilir.
Femoroasetabular Sıkışma Semptomları
Üç tip FAI vardır: pincer, kam ve kombine. Kıskaç sıkışması, asetabulumun kenarı etrafında kemik çıkıntıları geliştiğinde ortaya çıkar. Öte yandan kam sıkışması, femur başındaki kusurlar asetabulumun yan tarafına takıldığında meydana gelir. Kombine sıkışma, hem top hem de soket üzerinde kemik çıkıntıları olduğunda meydana gelir.
FAI’li hastalar oldukça ağrılı ve şiddetli semptomlar yaşayabilir veya hiç semptom göstermeyebilir. Belirtilerin ortaya çıkması durumunda, özellikle uzun süre oturduktan veya yürüdükten sonra iç kalça veya kasık bölgelerinde ağrı veya sızı şeklinde olması muhtemeldir. Hastalar ayrıca kalça ekleminde kilitlenme veya tıklama hissi de yaşayabilir.
Femoroasetabular sıkışmanın en yaygın semptomları şunlardır:
-Kalça ekleminde ağrı
-Kalça ekleminde kilitlenme, tıklama hissi
-Uzun süreli oturma veya yürüme sonrası ağrı
-Bel ağrısı.
Femoroasetabular Sıkışmaya Ne Sebep Olur?
FAI, femur başı veya kalça soketi şekilsiz olduğunda ortaya çıkar. Genetik bir rol oynayabilir; bazı hastalar yapısal olarak anormal bir top ve soket eklemi ile doğarlar. Diğer durumlarda, örneğin futbol veya tenis oynayan sporcularda tekrarlayan aktivite FAI’ye yol açabilir – tüm bu sporlar bacakların normal hareket aralığının ötesinde tekrarlayan hareket gerektirir.
Yaralanma veya hastalık da FAI’ye katkıda bulunabilir. Perthes hastalığı veya femurdaki büyüme plağı kırığı sadece birkaç örnektir.
Femoroasetabular Sıkışmanın En Yaygın Nedenleri:
-Genetik
-Bacağı aşırı zorlayan, tekrarlayan aktivite
-Yaralanma
-Hastalık
Femoroasetabular Sıkışma İçin Fizik Tedavi
FAI fizik tedavisi iki hedefi kapsar: ağrı yönetimi ve hareketliliğin iyileştirilmesi. FAI hastalarında ağrıyı kontrol etmek için ısı ve elektrik stimülasyonu gibi terapötik yöntemler kullanılabilir, ancak bir fizyoterapistin önce güç ve esneklik egzersizleri reçete etmesi daha olasıdır.
Güç ve esneklik egzersizleri, FAI’li hastalarda ağrıyı azaltmaya ve hareketliliği artırmaya yardımcı olabilir. Yaygın olarak, bir fizyoterapist kalçayı esnetmeye ve güçlendirmeye ve aynı zamanda gövde kaslarını güçlendirmeye odaklanan bir rutin oluşturacaktır. Kalça fleksör esnemeleri ve kasık esnemelerinin yanı sıra köprüler ve kalça kaldırma gibi kalça egzersizleri de etkilidir.