FİBROMİYALJİ

Kanıtlanmış teknikler ve kişiselleştirilmiş egzersiz rutinleri ile İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin deneyimli fizyoterapistleri, fibromiyaljiden muzdarip hastaların hareket kabiliyetini yeniden kazanmalarına, ağrıyı azaltmalarına ve yaşam kalitelerini iyileştirmelerine yardımcı olabilir.

Üstelik İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar evlerinin konforunda tedavi alabiliyor.

Fibromiyalji nedir?

Fibromiyalji, vücudun her yerinde ağrı ve hassasiyetle tanımlanan yaygın, kronik bir nörolojik hastalıktır. Fibromiyaljili hastalar yorgunluk, artan ağrı hissi, uyku güçlüğü ve kötüleşen ruh hali yaşama eğilimindedir. Nüfusun yüzde iki ila dördünü ve kabaca erkeklerin dört katı kadar kadını etkiliyor.

Fibromiyaljinin nedenleri henüz doğrulanmamıştır ve bunların duruma göre değişebileceğine inanılmaktadır. Ancak doktorlar ve bilim insanları bir takım risk faktörlerini tespit edebildiler. Birincisi, fibromiyaljinin ailelerde görüldüğü biliniyor ve omurga sorunları, artrit, duygusal stres veya yaralanma nedeniyle tetiklenebiliyor.

İkincisi, fibromiyaljinin doğrudan vücudun omurilik ve beyinle iletişim biçimindeki bir değişiklikten kaynaklandığı tespit edilmiştir; bu nedenle fibromiyalji hastaları ağrıyı daha yoğun yaşarlar. Bu durum yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilse de ilerleyici değildir. Başka bir deyişle, durum, örneğin primer ilerleyici multipl sklerozda olduğu gibi zaman içinde kademeli olarak şiddetlenmez veya kötüleşmez. Doğrudan kalp krizi, felç veya kanserle sonuçlandığı da bilinmemektedir.

 

Fibromiyalji belirtileri

Fibromiyaljinin birincil semptomu, keskin ve yoğun ya da donuk ve ağrılı olabilen yaygın kas ve eklem ağrısıdır. Bu belirtiler hastadan hastaya değişiklik gösterebilir ve günden güne gelip gidebilir. Bazı hastalar sürekli olarak vücudun belirli bölgelerinde ağrı yaşarken, diğerleri ağrının her yerinde hissedebilir veya hareket ettiğini hissedebilir.

Fibromiyaljili hastalar aynı zamanda kronik yorgunluktan da şikayetçi olma eğilimindedir. Genellikle uyandıklarında kendilerini iyi dinlenmiş hissetmezler ve geceleri uykuya dalmakta zorluk yaşayabilirler. Kronik yorgunluk, hafıza ve konsantrasyon sorunlarının yanı sıra anksiyete, depresyon ve diğer duygudurum bozukluklarına da neden olabilir.

Hastalar ayrıca irritabl bağırsak sendromu (IBS), idrar yapmada zorluk, baş ağrısı ve ekstremitelerde uyuşma veya karıncalanma yaşayabilir.

Fibromiyaljinin en sık görülen semptomları şunlardır:

-Kaslarda ve eklemlerde ağrı ve hassasiyet

-Kronik yorgunluk

-Kötüleşen ruh hali

-İrritabl bağırsak sendromu (IBS)

-Baş ağrıları

 

Fibromiyaljiye ne sebep olur?

Araştırmalar çeşitli risk faktörlerini tanımladı. Beynin ağrı reseptörlerindeki anormalliklerin, fibromiyalji hastalarının yaşadığı artan ağrı duyularına katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Vücudun ağrıyı işlemesine yardımcı olan serotonin, norepinefrin ve dopamin gibi düzensiz nörotransmiter seviyeleri de rol oynayabilir.

Bazı kişiler için bu durum, ciddi bir yaralanma, ameliyat veya travmatik bir yaşam olayı gibi duygusal veya fiziksel bir travma yaşadıktan sonra ortaya çıkmaz.

Fibromiyalji gelişme riskini artıran çeşitli faktörlerin olduğu bilinmektedir; bunlar arasında uyku bozuklukları, depresyon ve romatizmal hastalıklar yer alır. Kadınların da bu durumu geliştirme olasılığı erkeklerden çok daha fazladır.

Fibromiyaljinin en yaygın nedenleri şunlardır:

-Anormal ağrı sinyali

-Genetik

-Duygusal veya fiziksel bir travma

-Önceden var olan romatizmal bir durum

 

Fibromiyaljide fizik tedavi

Fibromiyaljisi olan hastalar için fizik tedavi, kas ve eklem ağrısını yönetmede etkili bir yol sağlayabilir. Bir fizik tedavi programı, hastaların durumlarını kontrol etmelerine ve alevlenmelerin etkilerini hafifletmelerine yardımcı olabilir. Bir fizik tedavi programı muhtemelen kas ağrısını azaltabilecek ve esnekliği artırabilecek duruş ve germe egzersizlerini içerecektir.

Fizyoterapistler ayrıca derin doku masajı ve hidroterapiden buz ve ısı tekniklerine kadar bir dizi gelişmiş ağrı azaltma tekniğini de uygulayabilirler. Bir fizyoterapist ayrıca hastayı aerobik egzersize nazikçe yeniden tanıtacak, ağrıyı azaltabilecek ve işleyişi iyileştirebilecek bir egzersiz planı da önerebilir.

Whatsapp