İNME – FELÇ
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi, hastaların felç ve diğer nörolojik travma türlerinden kurtulmalarına yardımcı olma konusunda uzmanlaşmış fizyoterapistler çalıştırıyor. Uzman fizyoterapistlerimiz, hastanın beyin ve kas fonksiyonlarını iyileştirmeye ve genel yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olacak inme sonrası iyileşme programları üretmek için kanıtlanmış teknikleri özelleştirilmiş rutinlerle birleştirerek karmaşık vücut hareketlerini mümkün olduğunca güvenli bir şekilde yeniden öğrenmeleri için hastaları nasıl yönlendirecekleri konusunda eğitim almışlardır.
İnme nedir?
Beynin oksijensiz kalması sonucu hücre ölümüne neden oluyor. Felç mağdurları genellikle beynin etkilenen bölgesindeki motor fonksiyonlarını ve bilişsel yeteneklerini kaybederler.
İki tür felç vardır: hemorajik felç ve iskemik felç. İskemik felç, beyne giden bir kan damarı pıhtılaştığında meydana gelirken hemorajik felç, beyin anevrizması patladığında meydana gelir. Hemorajik felçler daha az görülen ancak daha ölümcül olanıdır; tüm felçlerin yalnızca yüzde 15’ini, felç ölümlerinin ise yüzde 40’ını oluşturur.
Sonuç olarak felç geçirenlerin üçte ikisinden fazlası engelli olacaktır, ancak bazı engeller diğerlerinden daha şiddetlidir. En ağır vakalarda hastalar kalıcı olarak felç olabilir veya konuşma yeteneğini kaybedebilir.
İnme belirtileri
Felcin sonraki etkileri, felç bittikten sonra uzun süre devam edebilir ve genellikle felcin ilk semptomlarına benzeyebilir. Bir hastanın felç geçirdiğine dair uyarı işaretleri arasında konuşma veya konuşmayı anlama güçlüğü, felç, yüzde veya ekstremitelerde uyuşukluk veya güçsüzlük, görme sorunları, baş ağrısı ve yürüme güçlüğü yer alır.
İnmenin ani ve uzun süreli etkileri aynı bilişsel işlevleri ve kas bölgelerini etkileme eğilimindedir. Örneğin, felç sırasında konuşma bulanıksa veya görüş bulanıksa, bu belirtiler ilk felç bittikten sonra da devam edebilir. Ancak inmenin bazı uzun süreli etkileri olaydan aylar veya yıllar sonra ortaya çıkabilir.
İnmenin en yaygın belirtileri şunlardır:
-Zayıflık
-Dengeleme sorunu
-Konuşma sorunları
-Bilişsel kusurlar
-Kas atrofisi
İnmeye ne sebep olur?
Beyne giden kan akışının kaybı, felcin doğrudan nedenidir, ancak hastaları felç geçirme riskinin daha yüksek olduğu bir takım sağlık faktörleri ve önceden var olan koşullar vardır. Örneğin, yüksek tansiyon, sigara içmek, obezite, kalp hastalığı ve diyabet, bu durumun daha büyük risk oluşturmasına katkıda bulunabilir.
Ayrıca kan sulandırıcı ilaçlar gibi bazı ilaçlar da hastanın felç geçirme olasılığını artırabilir. Ayrıca ırk ve genetiğin felç riskinde rol oynayabileceğinden şüpheleniliyor; felçlerin aile içinde olduğu görülüyor ve Afrikalı Amerikalılar ve beyaz olmayan Hispanik Amerikalılar, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki diğer ırksal veya etnik gruplardan daha sık felç geçiriyor.
Yaş aynı zamanda felç riskine de katkıda bulunabilir. Herkes felç geçirebilse de, risk genellikle yaşamın her on yılında iki katına çıkar. Kadınların felç geçirme olasılığı erkeklere göre daha azdır, ancak daha geç yaşlarda felç geçirme eğiliminde oldukları için ölümle karşılaşma olasılıkları daha yüksektir.
İnmenin en yaygın nedenleri şunlardır:
-Yüksek tansiyon
-Diyabet
-Sigara içmek
-Kalp hastalığı
-Bazı ilaçlar
-İlerlemiş yaş
Felç için fizik tedavi
İnme sonrası fizik tedavi, inme rehabilitasyon sürecinin önemli bir bölümünü temsil eder. Bir felçten sonra hastaların temel kas hareketlerini tamamen yeniden öğrenmeleri gerekebilir, bu nedenle fizik tedavi genellikle felçten 24 saat sonra başlar. Lisanslı bir fizyoterapist, felç mağdurlarının, germe veya güçlendirme egzersizleri mümkün olmadan önce bile, dolaşımı yeniden sağlamak ve daha fazla kas bozulmasını önlemek için etkilenen kasları uyarmasına yardımcı olabilir.
Hasta gücünü yeniden kazandıkça, fizyoterapist en temel görevlerden ve hareketlerden denge ve koordinasyon becerilerini geliştirirken aynı zamanda beyni yeniden eğitecek egzersizlere kadar ilerleyen kişiselleştirilmiş bir iyileşme planı oluşturacaktır. İnme fizik tedavi programları, inme semptomlarının ciddiyetine bağlı olarak yatarak veya ayakta tedavi edilebilir.