ITB SENDROMU
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi, ITB sendromlu hastaların tedavisinde uzmanlaşmış bir çok fizyoterapist çalıştırıyor. Fizyoterapistlerimiz her hastayla birlikte çalışarak durumlarına katkıda bulunabilecek özellikleri veya alışkanlıkları belirleyecek ve ağrıyı azaltmak, gücü geri kazandırmak ve hareketliliği artırmak için tasarlanmış bir fizik tedavi rutini oluşturacaktır.
Hepsinden iyisi, İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar ITB sendromu için fizik tedaviyi evlerinin rahatlığında alabiliyorlar.
ITB sendromu nedir?
İliotibial bant (ITB), uyluk ve dizin dış kısmı boyunca uzanan kalın bir lif grubudur. Hastaların (özellikle koşucular veya bisikletçiler) IT bandının diz ile örtüşen kısmında sorun yaşaması yaygındır. Bunun nedeni, IT bandının bacak bükülüp düzleşirken diz üzerinde yumuşak bir şekilde kayması gerektiğidir. Ancak aşırı kullanımda çok fazla sürtünme şişmeye ve rahatsızlığa neden olabilir.
ITB sendromu, çarpık bacaklar, bir bacağın diğerinden daha uzun olması veya pronasyon gibi bir dizi spesifik fiziksel özellikten kaynaklanabilse de, kötü egzersiz tekniğiyle de daha da kötüleşebilir. Örneğin ısınma veya soğuma yapmamak veya antrenmanlar arasında yeterince dinlenmemek IT bandının şişmesine neden olabilir. Neyse ki, ITB sendromu nadiren ameliyat gerektirir ve genellikle zaman, dinlenme ve fizik tedavi ile çözülebilir.
ITB sendromu belirtileri
ITB sendromunun semptomları, hem tip hem de yoğunluk bakımından kişiden kişiye değişebilir, ancak bu durum çoğunlukla dizin dış kısmındaki ağrı ile karakterize edilir. Ayrıca hastaların bacağını büktüklerinde bandın dizine sürtünmesinden kaynaklanan bir tıklama hissi yaşamaları da yaygındır.
Ayrıca hastalar ağrının egzersize başladıktan kısa bir süre sonra başladığını ve egzersiz tamamlandıktan sonra da devam ettiğini görebilirler. Dizin dokunulduğunda hassas olduğunu veya fiziksel aktivite başladıktan hemen sonra dizin kızardığını ve ısındığını fark edebilirler.
ITB sendromunun en sık görülen semptomları şunlardır:
-Dizin dış kısmında ağrı
-Egzersiz yaparken diz ağrısı
-Dizde tıklama hissi
ITB sendromuna ne sebep olur?
ITB sendromu tipik olarak aşırı kullanımdan kaynaklanır, ancak bazı fiziksel özellikler ve alışkanlıklar bazı hastaları bu duruma karşı daha duyarlı hale getirebilir. Örneğin, bacakları çarpık, dizlerinde artrit olan, bacak uzunlukları eşit olmayan veya çekirdek kasları zayıf olan hastalar, ITB sendromunun gelişmesine daha duyarlı olma eğilimindedir.
Ayrıca bazı spesifik egzersiz alışkanlıkları da hastaları risk altına sokabilir. Bunlar arasında esneme, ısınma veya soğuma başarısızlığı; çok uzun süre egzersiz yapmak; yıpranmış ayakkabılar giymek; Antrenmanlar arasında yeterince uzun süre dinlenmemek veya pistte veya yolda yalnızca tek yönde koşmak.
ITB sendromunun en yaygın nedenleri şunlardır:
-Eğik bacaklar
-Dizde artrit
-Esneme, ısınma veya soğuma başarısızlığı
-Çok sert veya çok uzun süre egzersiz yapmak
-Uygunsuz ayakkabılar
ITB sendromu için fizik tedavi
ITB sendromu için bir fizik tedavi programı genellikle hastanın hareket açıklığının, gücünün, esnekliğinin ve egzersiz alışkanlıklarının kapsamlı bir değerlendirmesiyle başlayacaktır. Bu değerlendirme tamamlandıktan sonra fizyoterapist, hastanın durumuna ve hedeflerine göre kişiselleştirilmiş bir tedavi planı oluşturabilecek donanıma sahip olacaktır.
ITB sendromlu hastaları tedavi ederken, fizyoterapistler genellikle çabalarını etkilenen bacaktaki hareket aralığını artırmaya, merkezi ve alt gövdeyi güçlendirmeye, tedavisi zor alanları hedeflemek için manuel terapiyi kullanmaya ve hareket şeklini taklit eden egzersizler oluşturmaya odaklar. vücut hareket etmelidir.