KALÇA PROTEZİ

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin fizyoterapistleri, hastaların total kalça protezi ameliyatlarından sonra iyileşmelerine yardımcı olma konusunda uzun yıllara dayanan deneyime sahiptir. Hareketliliği artırmaya ve ağrıyı olabildiğince güvenli ve etkili bir şekilde azaltmaya odaklanan uzman fizyoterapistlerimiz, bireysel hedeflerinize ve ihtiyaçlarınıza göre özel kalça protezi iyileşme planları oluşturacaktır.

Kalça artroplastisi büyük bir ameliyattır ancak iyileşme süreci çoğu zaman zorlu değildir. İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin fizyoterapistleri, hastaların normal günlük aktivitelerine mümkün olan en kısa sürede geri dönmelerine yardımcı olmaya çalışmaktadırlar.

Kalça artroplastisi iyileşmesinin yarattığı başlıca zorluklardan biri hareket ve ulaşımdır; arabaya binmek ve inmek bile bu hastalar için hayatı zorlaştırabilir. Bu nedenle İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile evde fizik tedavi, iyileşme sürecindeki hastalar için özellikle etkilidir. Fizyoterapistlerimiz, ister evde ister ofiste, ihtiyacınız olan her yerde sizinle buluşabilir.

 

Kalça protezi nedir?

Kalça artroplastisi olarak da adlandırılan kalça protezi ameliyatı, cerrahın kalça ekleminin hasarlı kısımlarını çıkardığı ve bunları metal, seramik ve plastik protezlerle değiştirdiği bir prosedürdür. Artrit veya diğer rahatsızlıklar nedeniyle kalça ağrısı yaşayan hastalar, kalça protezinin ağrıyı azaltmak ve işlevi iyileştirmek için en iyi seçenek olduğunu görebilirler. Kalça protezi ameliyatı genellikle ancak daha konservatif tedavilerin rahatsızlığı hafifletmede başarısız olduğu kanıtlandıktan sonra düşünülür.

Bazı durumlarda, kalça protezi uygulanan hastaların daha sonra ilk protezinin aşınması nedeniyle ikinci bir kalça protezine ihtiyacı olabilir. Mevcut prosedürler, hızla aşınabilen metal üzerine metal protezleri ortadan kaldırmıştır. Cerrahlar genellikle metal üzeri plastik veya seramik üzeri plastik protezleri tercih ederler.

Kalça protezi ameliyatından sonra iyileşen hastaların, hareket kabiliyetini yeniden kazanabilmeleri için düzenli olarak esneme, fiziksel aktivite ve egzersiz yapmaları gerekecektir. Bu nedenle fizik tedavinin iyileşme sürecinde önemli bir rolü vardır.

 

Hastalar neden kalça protezine ihtiyaç duyar?

Kalça protezi ameliyatı genellikle artrit (genellikle osteoartrit şeklinde), romatoid artrit ve travmatik artrit gibi bir dizi durumdan kaynaklanabilen kronik kalça ağrısı nedeniyle tercih edilir.

Osteoartrit, özellikle 50 yaş ve üzeri hastalarda, kemiklerin ve eklemlerin doğal aşınması ve yıpranması sonucu ortaya çıkan, artritin yaşa bağlı bir şeklidir. Romatoid artrit ise kıkırdakta kronik iltihaplanmaya neden olan otoimmün bir hastalıktır. Travma sonrası artrit ciddi yaralanmalardan kaynaklanır.

Avasküler nekroz ve çocukluk çağı kalça hastalığı gibi artrit dışı bazı durumlar da kronik kalça ağrısına neden olabilir.

Kalça protezinin en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Artrit
  • Avasküler kangren
  • Çocukluk çağında anormal kalça gelişimi

 

Kalça protezleri için fizik tedavi

Total kalça protezi ameliyatının ardından hastalar genellikle hem yatarak hem de ayakta tedavi ortamlarında fizik tedaviye ihtiyaç duyacaktır. Bir fizyoterapist muhtemelen ameliyattan hemen sonra hastayı hastanede ziyaret edecek ve hastaya hafif esneme hareketleri ve güç ve hareket açıklığını yeniden kazandıracak egzersizler yaptıracaktır. Fizyoterapist ayrıca hastanın yardımcı yürüme cihazını seçmesine ve kullanmayı öğrenmesine de yardımcı olabilir.

Hasta eve döndüğünde, fizyoterapisti yatağa girip çıkmak, merdiven çıkmak ve zamanla hareketliliği artırmak için güvenli stratejiler oluşturmada yardımcı olabilir. Fizyoterapist, hastaya kalça güçlendirme egzersizleri konusunda rehberlik edecek ve yürüme veya sabit bisiklete binme gibi güvenli kardiyo egzersizleri önerecektir.

Whatsapp