SPİNAL STENOZ(DARLIK)

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin fizyoterapistleri lomber ve servikal spinal stenoz tedavisinde uzmandır. Manuel terapi teknikleri ve egzersizler konusundaki deneyimiyle lisanslı fizyoterapistlerimiz, omurga stenoz semptomlarını hafifleten ve hareketliliği artıran bir terapi planı oluşturmak için sizinle birlikte çalışacaktır.

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin yetenekli fizyoterapist ekibi, omurga stenozu da dahil olmak üzere bir dizi yaygın rahatsızlığı tedavi ediyor. Hepsinden iyisi, İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi hastalara istedikleri zaman ve evlerinin rahatlığında fizyoterapi sunuyor.

Spinal stenoz nedir?

Boyun ve bel ağrısının yaygın bir nedeni olan spinal stenoz, omurganın sinir köklerinin etrafındaki boşluk sıkıştığında ortaya çıkar. Bu, omurgadan geçen sinirlere baskı uygulayarak zamanla ağrıya, karıncalanmaya, uyuşukluğa ve kas güçsüzlüğüne neden olur.

Spinal stenoz boyunda veya sırtın alt kısmında meydana gelebilir. Boyunda omurilik daralması meydana geldiğinde buna rahim ağzı darlığı denir ve boyunda da rahatsızlık meydana gelir. Bel ve bacaklarda ağrıya neden olan beldeki omurilik daralmasına lomber stenoz denir. Lomber stenoz, omurga stenozunun en sık görülen şeklidir.

 

Spinal stenoz belirtileri

Hastada yavaş yavaş gelişen ve zamanla kötüleşen semptomlar olmasa bile MRI taramasının spinal stenoz kanıtlarını ortaya çıkarması olağandışı bir durum değildir. Semptomlar ortaya çıktığında, bunlar spinal stenozun konumuna ve hangi sinirlerin doğrudan etkilendiğine bağlı olarak değişir.

Servikal stenozun belirtileri arasında boyun ağrısı, yürüme veya dengede zorluk, halsizlik, uyuşukluk veya el, kol, ayak veya bacakta karıncalanma yer alır. Bazı ciddi vakalarda hastalarda bağırsak veya mesane fonksiyon bozukluğu yaşanabilir. Lomber omurga stenozunun belirtileri arasında bir ayak veya bacakta güçsüzlük, uyuşukluk veya karıncalanma, yürürken veya ayakta dururken bir veya her iki bacakta ağrı ve sırt ağrısı yer alır.

Spinal stenozun en sık görülen semptomları şunlardır:

  • Boyun veya sırt ağrısı
  • El, kol, ayak veya bacakta zayıflık, uyuşukluk veya karıncalanma
  • Yürürken zorluk veya ağrı

 

Spinal stenoza ne sebep olur?

Spinal stenoz en sık yaşlanmadan kaynaklanır. Vücut yaşlandıkça dokular ve kemikler dejenere olmaya başlar ve bu da sinir sıkışmasına neden olur. Her ikisi de yaşlı hastalarda yaygın olan osteoartrit ve romatoid artrit gibi durumlar da spinal stenoz gelişimine katkıda bulunabilir.

Genç hastalarda spinal stenoz ortaya çıktığında, bu genellikle bir omurga defektinin, doğal olarak dar bir omuriliğin, skolyozun veya kemik tümörlerinin bir sonucudur. Bu rahatsızlıkları olan hastalarda spinal stenoz gelişme riski daha yüksektir.

Spinal stenozun en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Yaş
  • Osteoartrit
  • Romatizmal eklem iltihabı
  • Skolyoz
  • Dar omurga

 

Spinal stenoz için fizik tedavi

Spinal stenoz için fizik tedavi, manuel terapi, postural eğitim ve egzersizlerin bir kombinasyonunu içerir. Spinal stenoz fizik tedavi’nin amacı rahatsızlığı azaltmak ve hastanın normal günlük aktivitelerine dönmesine yardımcı olmaktır. Manuel terapi ve postüral eğitim ağrının hafifletilmesine yardımcı olurken, egzersizler hareketliliği artırır.

Spinal stenoz için yaygın olarak yapılan egzersizler arasında karın güçlendirme egzersizleri, hafif esneme, hareket açıklığı egzersizleri ve düşük etkili aerobik egzersiz yer alır. Her hasta farklı olsa da genel eğilimler, daha fazla egzersiz yapan hastaların iyileşme sürelerinin daha hızlı olduğunu göstermektedir.

Whatsapp