SPONDİLOZ
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nde spondiloz hastalarının tedavisinde uzmanlaşmış fizyoterapistler bulunmaktadır. Fizyoterapistlerimiz, hastaların hareketlerini ve yaşam tarzlarını ağrıyı azaltacak şekilde ayarlamalarına yardımcı olacak ve nihai hedef olarak hastaların sürekli olarak ağrısız olmalarına yardımcı olacak donanıma sahiptir. Fizyoterapistlerimiz hastaların sevdikleri aktivitelere mümkün olduğunca hızlı ve güvenli bir şekilde dönmelerine yardımcı olmaya çalışmaktadır.
Hepsinden iyisi, İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar spondiloz için evde fizik tedavi alabilirler. İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin lisanslı fizyoterapistleri size geliyor ve evinizde fizik tedavi uyguluyor
Spondiloz nedir?
Spondiloz, omurganın intervertebral disklerinden ve faset eklemlerinden herhangi birini etkileyebilen, vertebral gövdeler arasındaki boşluğu azaltan ve faset eklemlerin normal hareketini engelleyen yaygın bir dejeneratif durumdur. Her ne kadar spondiloz birçok yaşlı insanı etkilese ve genellikle ciddi olmasa da, oldukça acı verici olabilir ve günlük işleyişi etkileyebilir.
Spinal osteoartrit olarak da bilinen spondiloz, genellikle boyunda ve sırtın alt kısmında meydana gelir, çünkü bu omurga bölgeleri aşırı strese maruz kalma olasılığı en yüksektir. Ağrının yanı sıra, spondilozlu hastalar hareketsizlik dönemlerinden sonra sertlik veya uyuşukluk veya karıncalanma gibi anormal duyular da yaşayabilirler. Spondiloz en sık 40 yaşın üzerindeki hastalarda görülür ve aslında 40 yaşın üzerindeki bireylerin %80’inden fazlasında bu durumun belirtileri görülmektedir.
Spondiloz belirtileri
Servikal spondiloz çok yavaş geliştiğinden, bu durumdaki hastaların büyük çoğunluğunda hiçbir belirti görülmez. Ortaya çıktıklarında en sık görülen semptomlar boyunda ve/veya sırtta ağrı ve sertliktir.
Ancak spondiloz, omurgada omuriliğin ve sinir köklerinin geçtiği boşluğun daralmasına da neden olabilir. Böyle bir durumda omurilik ve sinir kökleri sıkışabilir. Omurilik sinirleri sıkışmış hastalar kol ve bacaklarda ve ekstremitelerde karıncalanma, uyuşukluk veya güçsüzlük, koordinasyon eksikliği ve mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı yaşayabilir.
Spondilozun en sık görülen semptomları şunlardır:
-Boyunda ve sırtta ağrı
-Boyunda ve sırtta sertlik
-Uyuşma ve karıncalanma
-Koordinasyon kaybı
Spondiloza ne sebep olur?
Uzak ve uzak spondilozun en yaygın nedeni yaşlanmadır. Yıllar süren stres ve gerginlik, omurganın çeşitli yapılarını değiştirir ve eklemlerin dejenere olmasına neden olarak sonuçta sertlik ve rahatsızlığa neden olabilir. Yaşlanma aynı zamanda spondiloza dönüşebilen fıtıklaşmış diskler, kemik mahmuzları ve sert bağlar gibi diğer omurga rahatsızlıklarına da katkıda bulunabilir.
Bununla birlikte, bazı faktörler bazı hastaları spondiloz gelişme riskine diğerlerinden daha fazla maruz bırakabilir. Örneğin genetik, spondilozun bir göstergesi olabilir. Ailesinde spondiloz bulunan hastaların kendileri de daha büyük risk altındadır. Ayrıca yaşam tarzı faktörleri spondiloz gelişme riskini artırabilir; örneğin sigara içmek omurganın susuz kalmasına neden olabilir.
Spondilozun en yaygın nedenleri şunlardır:
-Yaşlanma
-Genetik
-Yaşam tarzı faktörleri
Spondiloz için fizik tedavi
Çoğu spondiloz vakası, özellikle şiddetli olsa bile, cerrahi müdahale gerektirmez. Aksine, fizik tedavi gibi cerrahi olmayan yöntemlerin, ağrıyı azaltırken işlevselliği ve hareketliliği iyileştirmede etkili olduğu gösterilmiştir. Lisanslı bir fizyoterapistin yardımıyla spondilozlu hastalar, ağrı ve rahatsızlığı azaltmak için hareketlerini ve yaşam tarzlarını nasıl değiştireceklerini öğrenebilirler.
Bir fizyoterapist ayrıca hastaya daha fazla rahatsızlığa neden olmadan kondisyonunu koruma yöntemleri konusunda tavsiyelerde bulunabilir. Hastanın ağrısı ve rahatsızlığı giderildikten sonra, fizyoterapist hastanın esnekliğini ve gücünü artırmasına yardımcı olabilir ve nihai hedef hastanın düzenli aktiviteye dönmesini sağlamaktır.