TOPUK DİKENİ

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nde plantar fasiit ve topuk dikeni tedavisinde uzmanlaşmış fizyoterapistler bulunmaktadır. Hastaların sevdikleri aktivitelere geri dönmelerine yardımcı olmaya odaklanan PT’lerimiz, ağrıyı azaltan, esnekliği geri kazandıran, kas kontrolünü geliştiren ve yeniden yaralanmayı önlemeye yardımcı olan tedavi planları tasarlar.

Hepsinden iyisi, İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar evlerinin rahatlığında topuk dikeni için fizik tedavi alabiliyor. Fizyoterapistlerimiz yanınıza geliyor ve evde fizik tedavi uyguluyorlar.

 

Topuk Dikeni Nedir?

 

Topuk dikeni, topuk kemiğinin alt tarafında bulunan ve 2-3 cm kadar öne doğru uzanabilen kemikli, bazen ağrılı kalsiyum birikintisi çıkıntılarıdır. Sıklıkla plantar fasiit veya topuk kemiğini ayak tabanına bağlayan bağ dokusunun iltihaplanması ile ilişkilendirilirler. Her iki durum da sıklıkla koşan ve zıplayan sporcularda yaygındır.

Birçok hasta topuk dikeni ile ilişkili ağrıyı ayaklarının altına bir bıçak saplanıyormuş gibi hissetmek olarak tanımlar. Ağrı genellikle hasta sabah ilk ayağa kalktığında en şiddetli halini alır – genellikle gün boyunca hafif bir ağrıya dönüşür. Hastalar oturduktan sonra ayağa kalktıklarında ağrının geri döndüğünü fark edebilirler. Öte yandan, bazı hastalar topuk dikeni ile ilişkili hiçbir ağrı hissetmezler ve topuk dikeni olduğunu bile fark etmeyebilirler.

Bazı topuk dikenleri ameliyat gerektirebilirken, hastaların %90’ından fazlası ağrıyı azaltmak ve hareketliliği artırmak için davranış değişikliklerine ve fizik tedaviye güvenmektedir.

 

Topuk dikeni belirtileri

Topuk dikeninin tanımlanması ve teşhis edilmesi zor olabilir. İlk olarak, topuk dikeni olan hastaların sadece yarısı aynı zamanda buna bağlı ağrıdan da şikayetçi olacaktır. İkinci olarak, bu durumu diğer ayak ağrısı nedenlerinden ayırt etmek zor olabilir.

Topuk dikeni genellikle yalnızca röntgen veya diğer tıbbi testlerle doğrulanır. Hastaların ayak ağrısına topuk dikeninin mi yoksa başka bir rahatsızlığın mı sebep olduğunu öğrenmek için bir ortopediste veya ayak hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir.

Topuk dikeninin en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Topuk acısı
  • Şişme
  • İnflamasyon

 

Topuk dikenine ne sebep olur?

Topuk dikeni, topuktaki kaslar ve bağlar üzerindeki uzun süreli gerginliğin çevredeki yumuşak dokuyu aşındırmasıyla zaman içinde kademeli olarak gelişir. Topuklar üzerinde tekrarlanan strese neden olan aktivitelere katılan hastalar daha yüksek risk altında olma eğilimindedir.

Topuk dikeni, topuğu zorlayan diğer aktivitelerden veya önceden var olan durumlardan da kaynaklanabilir. Kötü oturan, yıpranmış veya destekleyici olmayan ayakkabılar, aşırı vücut ağırlığı veya düzensiz yürüyüş gibi bir hastanın topuk dikeni geliştirme riskini artırabilir. Artrit ve plantar fasiit de topuk dikenine katkıda bulunabilir; tüm topuk dikeni vakalarının yarısından fazlası plantar fasiitli hastalarda görülür.

Topuk dikeninin en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Topuk üzerinde tekrarlanan stres
  • Uygun destekten yoksun ayakkabılar
  • Aşırı vücut ağırlığı
  • Plantar fasiit

 

Topuk dikeni için fizik tedavi

İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nde topuk dikeni olan hastaların % 90’ından fazlası ameliyat gerektirmez ve yalnızca fizik tedavi ile önemli iyileşmeler görebilirler. Fizik tedavi topuk dikenini ortadan kaldıramasa da ağrıya neden olan ve hareket kabiliyetini engelleyen iltihabı azaltabilir.

Deneyimli bir fizyoterapist muhtemelen güvenli, etkili ve yeniden yaralanmayı önlemek için tasarlanmış bir topuk dikeni iyileşme planı oluşturmak için germe, bantlama, masaj ve alt bacak güçlendirme egzersizlerini birleştirecektir. Tipik olarak topuk dikeni fizik tedavi planı ağrının hafifletilmesi, esneklik, hareket açıklığı, kas kontrolü ve normal aktiviteye dönüşe odaklanacaktır.

Whatsapp