ÜRİNER İNKONTİNANS (İDRAR KAÇIRMA)
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi, idrar kaçırma sorunu yaşayan hastaların tedavisinde uzmanlaşmış fizyoterapistleri bulunmaktadır. Uzman fizyoterapistlerimiz idrar kaçırmanızın nedenini belirlemek ve pelvik tabanın gücünü artırmak ve idrar kaçırmanın hacmini ve sıklığını azaltmak için tasarlanmış bir fizik tedavi programı oluşturmak için sizinle birlikte çalışacaktır.
En önemlisi, İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi, üriner inkontinansı olan hastalara, kliniğe gidip gelme zahmetine girmeden birinci sınıf fizik tedavi sağlamaktadır. Fizyoterapistlerimiz hastaları evlerinin rahatlığında tedavi ediyorlar.
İdrar kaçırma nedir?
Genellikle yaşlı bireyleri etkileyen bir durum olan idrar kaçırma, mesane kontrolünün kaybıyla tanımlanır. İdrar kaçırma, mesane kaslarının aşırı aktif olması ve genellikle idrar yolunu sıkıştıran sfinkter kaslarının idrarın dışarı sızmasını önleyemeyecek kadar zayıf olması durumunda ortaya çıkar.
Hapşırma, gülme veya egzersiz yapmanın neden olduğu basınç, mesane kaslarının tutulmasına ve sızıntıya neden olabilir. İdrar kaçırmanın sorumlusu sinir kontrol problemi de olabilir. İdrar kaçırma, çoğunlukla hamilelik, doğum ve menopoz gibi üreme sağlığı olaylarıyla ilişkili olması nedeniyle kadınları erkeklerden iki kat daha fazla etkilemektedir. Ayrıca yaşlı kadınlarda daha yaygındır; 65 yaş ve üzeri kadınların %40’ından fazlası etkilenmektedir.
İdrar kaçırma belirtileri
Üriner inkontinansın semptomları ara sıra küçük idrar sızıntılarından daha sık ve şiddetli idrar kaçırmalara kadar değişebilir. Sızıntının şiddeti ve sıklığı altta yatan nedene bağlı olacaktır.
Örneğin stres inkontinansı, mesaneye gülme, öksürme, hapşırma veya egzersiz yapma gibi baskı uygulandığında ortaya çıkar. Öte yandan, idrar kaçırma, yoğun ve ani bir idrar yapma isteği ve ardından idrar kaybı ile karakterizedir; Sıkışma tipi idrar kaçırma genellikle enfeksiyon, nörolojik bozukluk veya diyabet gibi altta yatan bir durumdan kaynaklanır. Son olarak taşma inkontinansı, hiçbir zaman tamamen boşalmayan mesane nedeniyle sık ve hatta sürekli olarak küçük miktarlarda idrar kaybıyla karakterize edilir.
İdrar kaçırmanın en yaygın belirtileri şunlardır:
- İdrar kaçağı
- Mesaneyi boşaltamama
- Mesane üzerinde baskı hissi
- Mesaneyi çevreleyen kaslarda zayıflık
İdrar kaçırmaya ne sebep olur?
İdrar kaçırma başlı başına bir hastalık değildir; daha doğrusu bu bir semptomdur. Bir dizi altta yatan tıbbi durumdan, yaşam tarzından veya fiziksel sorunlardan kaynaklanabilir. Üriner inkontinansın altında yatan nedenlerden bazıları kolayca düzeltilebilir; örneğin alkol, kafein ve asidik veya baharatlı yiyecekler dahil olmak üzere belirli içecekler ve yiyecekler idrar söktürücü etki yapabilir ve idrar hacmini artırabilir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu veya kabızlık gibi durumlar da idrar kaçırmaya neden olabilir.
Bununla birlikte, hastalarda sık ve kalıcı idrar kaçırma sorunu yaşandığında, bunun nedeni genellikle daha ciddi bir durum veya fiziksel değişikliktir. Örneğin multipl skleroz ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik bozukluklar, prostat kanseri veya prostat büyümesinin yanı sıra idrar kaçırmaya da neden olabilir.
Hamilelik, menopoz, histerektomi ve doğum, idrar kaçırmanın en yaygın nedenleri arasındadır ve yaşlı kadınlar arasında yüksek oranda görülmesine katkıda bulunur. Kadın üreme sistemindeki herhangi bir değişiklik veya ekstra stres, ikisi birbirine yakın olduğundan mesane üzerindeki stresi de artırabilir.
İdrar kaçırmada fizik tedavi
İdrar kaçırma sorunu yaşayan hastalar fizyoterapist yardımıyla idrar kaçırmalarının nedenini tespit edebilir ve buna göre etkili bir tedavi planı geliştirebilirler. İdrar kaçırmanın bir dizi farklı faktörden kaynaklanabileceğinden, fizyoterapist sorunun temel nedenini belirlemek için kapsamlı bir muayene yaparak işe başlayacaktır. Bu değerlendirme ürodinamik testi, tanısal ultrasonu veya MRI’yı içerebilir.
Temel neden belirlendikten sonra, fizyoterapist pelvik taban kas fonksiyonunu iyileştirmek için kişiselleştirilmiş bir tedavi planı oluşturabilir, hastanın semptomlarını kontrol altına almasına ve özel iç çamaşırı veya ilaç ihtiyacını azaltmasına yardımcı olabilir. Tedaviler Kegel egzersizlerini, biofeedback’i, kas güçlendirme egzersizlerini ve elektriksel stimülasyonu içerebilir.