YÜRÜME ZORLUĞU
İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi’nin fizyoterapistleri, altta yatan neden ne olursa olsun, yürüme güçlüğü çeken hastaların tedavisinde uzmanlaşmıştır. Fizyoterapistlerimiz, yürüyüşleriyle mücadele eden hastaların sevdikleri aktivitelere güvenli ve rahat bir şekilde dönmelerine yardımcı olabilir. İstanbul Evde Fizik Tedavi Merkezi ile hastalar kendi evlerinin rahatlığında yürüme güçlükleri için fizik tedavi alabilirler. Fizyoterapistlerimiz size gelir ve evde fizik tedavi uygularlar.
Yürüme güçlüğü nedir?
“Yürüme” terimi bir kişinin yürüyüş şeklini ifade eder. Hastalar yürüme güçlüğü çektiklerinde yavaş ve sert yürüyebilir, yürürken düzensiz hareketler yapabilir, ayaklarını sürüyebilir veya küçük, sarsıntılı adımlar atabilirler. Beş anormal yürüyüş kategorisi vardır: spastik, makas, adımlama, paytak ve itici. Spastik yürüyüş, kişinin yürürken sert görünmesine ve ayaklarını sürüklemesine neden olabilir. Makas yürüyüşünde, hastanın bacakları yürürken birbirine çarpar. Stepaj yürüyüşü, hastanın ayak parmaklarının yere doğru bakmasına ve her adımda zemini sıyırmasına neden olurken, paytak yürüyüşü olan hastalar yanlara doğru hareket eder ve dümdüz yürümek yerine vücudu öne doğru sallar. Son olarak, itici yürüyüşü olan hastalar baş ve boyunlarını öne doğru iterek yürürler. Yürüme güçlüğü, altta yatan bir dizi durumun belirtisi olarak veya bir yaralanma nedeniyle ortaya çıkabilir. Artrit, multipl skleroz, serebral palsi, inme, görme sorunları, bacakta veya iç kulakta enfeksiyon anormal yürüyüşe neden olabilir.
Yürüme anormalliklerinin belirtileri
Yürüme veya denge güçlüğü çeken hastalar genellikle dengesizlik ve anormal yürüme şekli veya hızı yaşarlar. Ayrıca vertigo, hareket hastalığı, çift görme, baş dönmesi veya sersemlik hissi de yaşayabilirler. Anormal yürüyüşü olan hastaların çoğunda altta yatan bir durum da vardır. Zamanla, yürüme güçlüğü eklem ağrısı gibi kendi ikincil semptomlarına neden olabilir. Yürüme güçlüğünün en yaygın belirtileri şunlardır:
-Dengede durmakta güçlük
-Baş dönmesi
-Kararsızlık
-Hareket hastalığı
-Vertigo.
Yürüme güçlüğüne ne sebep olur?
Geçici yürüme ve denge sorunları genellikle bacaklarda veya ayaklarda yaralanma, iltihaplanma veya kronik olmayan ağrılardan kaynaklanır. Bununla birlikte, birçok hasta, genellikle artrit, multipl skleroz, beyin tümörü veya diğer kas veya nörolojik sorunlar gibi altta yatan belirli koşulların sonucu olan uzun vadeli yürüme zorlukları yaşar. Yürüme güçlüğünün en yaygın nedenleri şunlardır:
-Yaralanma
-Enflamasyon
-Artrit
-Multipl skleroz
-Beyin tümörü.
Yürüme bozuklukları için fizik tedavi
Yürüme güçlükleri altta yatan bir dizi durumdan kaynaklandığından, yürüme için fizik tedavi son derece kişiselleştirilmiştir. Kişiselleştirilmiş egzersiz rutinleri ile bir fizyoterapist, hastaların hem yürüme anomalilerinin altında yatan nedeni hem de anormalliğin kendisini ele almalarına yardımcı olabilir. Genel olarak bu eğitim planları, fizyoterapistinizin size tek tek adım atma veya bacağınızı kaldırma gibi küçük egzersizler yaptıracağı yürüme öncesi eğitimle başlayacaktır. Ardından, terapistiniz muhtemelen daha düzgün ve etkili bir şekilde yürümenize yardımcı olacak yürüme eğitimine başlayacaktır.